Meny
Äggtoddy_tema.jpg Äggtoddy med konjaksmarinerade hallon och mandelströssel
Kung Markatta
För en godare påsk! Inspireras av våra ekologiska påskrecept här.

En godare påsk

Påsken är en av vårens stora mathögtider och önskar du en riktigt god påsk väljer du såklart våra ekologiska recept. Här finns allt du behöver för att skapa en härligt grön påskbuffé, den godaste veganska påsktårtan och naturligtvis - riktigt smarrigt påskgodis.

Även om ägg, lax och sill för många har en självskriven plats på bordet till påsk, vill vi uppmuntra till att fler gröna rätter får göra entré på årets påskmiddag. Vi bjuder självklart på några traditionella påskrätter som paj och sparrisrisotto, men också flera fräscha, innovativa vegetariska alternativ som inlagd tofu-"sill", grön ärtsoppa samt rödbets- och tofuknyten. 

Påskhelgen bjuder gärna också på en kavalkad av sötsaker, tårtor och godis. Och visst ska man njuta! Kan vi fresta med en gyllene, syrlig citronkladdkaka, en raw apelsincheesecake eller kanske en maffig, glutenfri chokladmoussetårta? Här finns även ett stort urval av hemlagat godis att fylla påskägget med. Och vill du göra en pavlova utan äggvita, så kikar du in på fliken vegansk maräng, där du hittar enkla instruktioner till påskens (aqua-) fabulösaste maräng! 

God och Glad Påsk från oss på Kung Markatta!

Vegansk maräng

Visste du att du kan göra en smarrig maräng på kikärtsspadet från konserverade kikärtor? 

Resultatet blir en fluffig och god marängsmet som sedan kan förvandlas till en påskig pavlova. Gör antingen en stor marängbotten eller små marängbakelser. Glad påsk!

  • 0,75 dl aquafaba (vätskan från en burk Kung Markattas Kikärtor)
  • 1 msk majsstärkelse
  • 2 tsk pressad citronjuice
  • 1,25 dl socker eller florsocker
  • 1 tsk Kung Markatta Vaniljsocker
  1. Sätt ugnen på 100 grader.

  2. Häll spadet i en skål och vispa länge och väl med en elvisp så att det blir en fluffig smet. Man ska kunna vända skålen upp och ner utan att det rinner ut, precis som när man vispar äggvita.

  3. Tillsätt sedan florsocker, lite i taget, och fortsätt vispa under tiden. Tillsätt även citronjuice, majsstärkelse och vaniljsocker. Vispa ytterligare lite till så att det blir en glansig och toppig maräng. Bre ut den på en plåt med bakplåtspapper, den ska vara ca 16-18 cm i diameter.

  4. Baka marängen i ugnen ca 1,5-2 timmar. Stäng sedan av ugnen och låt marängen ligga kvar tills den har svalnat.

Nu är den redo att toppas med valfria tillbehör - grädde, frukt och bär hör till de mer klassiska smakerna!

Påskens godaste recept

Här finner du inspiration till all påskens mat. Påskdessert, påsktårta, snittar, gröna soppor och såklart - godis att fylla ägget med.

Våra produkter för en godare påsk