Meny

Bli mindre grön vid grillen!

Kunskap och medvetenhet är nyckeln till en lyckad och miljövänlig grillfest. Ända sedan starten 1983 har Kung Markatta arbetat för en godare värld. Nu är det 2018 och hög tid att slå ett slag för en mer klimatsmart grillkultur. Genom att grilla vegetariskt framför kött kan du göra en insats både för hälsa och miljö. Dessutom är det lätt och det blir minst lika gott, om inte godare. Gå vår grillskola med Malin Persson och få inspiration till att laga den riktigt goda maten!

Mer om Malin Persson >>

LEKTION 1: UTNYTTJA HELA GRILLTIDEN

Generellt sett tar det längre tid att grilla grönsaker än kött. Därför är det idealiskt att bjuda gästerna på en fördrink och tilltugg medan de väntar. Innan kolen har fått rätt glöd kan du utnyttja hettan genom att steka i en gjutjärnspanna direkt på gallret. Brynta citrusfrukter blir otroligt gott i drinken. Ett annat tips är att fräsa tomater till en Virgin Mary. Bara släpp loss fantasin. Små rostade paprikor, champinjoner, frön och nötter blir perfekta snacks. 

Malins tips

  • Utnyttja hettan i början av grilltiden
  • Använd gjutjärnspanna
  • Stek i en god olja
  • Bryn citrusfrukter till fördrinken
  • Rosta piementos som tillbehör

LEKTION 2: GRILLA KLIMATSMART

Om man vill grilla klimatsmart finns det några viktiga saker att tänka på. För att vara snäll mot miljön, köp kol som är miljömärkt (FCS eller SIS) och undvik gasol- eller engångsgrill som är dåliga för miljön. Bättre val är el- eller klotgrill, och skippa tändvätskan.

Använd en grillkorg för att tända kolen, eller tillverka Malins smarta tändkarameller för att få fjutt på glöden. Bara rulla in ett vitt stearinljus (undvik paraffinljus) i tidningspapper och knyt ihop ändarna.

Malins tips

  • FCS/SIS-kolmärkning
  • Undvik gasol- eller engångsgrill
  • Använd el- eller klotgrill
  • Tänd kolen med grillkorg
  • Eller tillverka egna tändkarameller

LEKTION 3: GRILLA GRÖNSAKER

Att grilla grönsaker är ingen exakt vetenskap, det finns många tillvägagångssätt. Skär grönsakerna på längden och pensla dem med olja, eller torrgrilla och marinera efteråt. Mindre saker som svamp och sparris är bra att trä på spett. Väljer du rotfrukter kan du förkorta grilltiden genom att förkoka dem lite. Har du mer tid blir det supergott att låta större grönsaker vara hela och sota länge direkt på glöden. Men det viktigaste är kanske smaksättningen. Snåla inte med kryddorna och använd en riktigt god olivolja. 

Malins tips

  • Små grönsaker på spett
  • Förkoka rotfrukter
  • Sota större grönsaker
  • Smaksätt och krydda
  • Våga improvisera och testa

LEKTION 4: RÖKSMAK PÅ MATEN

För att få den där riktigt härliga BBQ-röksmaken kan man tillsätta rökflis i grillen. Det finns många sorters aromatiska träspån att köpa (och vill man intensifiera smakerna kan man använda en röklåda också). Det går även bra att bryta en kvist från ett vanligt fruktträd i småbitar. För att inte röksmaken ska bli för kraftig är det viktigt att du tillsätter rökfliset först i slutet av grilltiden. När röken har blivit vit är det bara att sätta igång. Glöm inte att lägga på locket.

Malins tips

  • Rökflis och röklåda för BBQ-smak
  • Använd kvistar från fruktträd
  • Lägg i blöt 30 min
  • Vänta på vit rök
  • Smaksätt med rök 10 min

LEKTION 5: GRILLA DESSERT

I slutet av måltiden brukar glöden vara perfekt för frukt i alla former. Och bättre dessert finns nästan inte. Värmen lyfter fram smakerna och fruktsockret karamelliseras på ett underbart sätt. Släng på vad du har hemma, allt från vindruvor och bananer till kiwi, äpple och päron fungerar. Förbered en pannacotta kvällen innan eller servera en kula glass till anrättningen.

Malins tips

  • Frukt är gott på grillen
  • Konserverad frukt går bra
  • Använd grillbricka
  • Karamellisera
  • Förbered kvällen innan

Malin Persson

Malin Persson är programledare, föreläsare och livsstilsbloggare med ett brinnande intresse för sund, ekologisk och vegetarisk mat. Med tre barn och ett fullspäckat schema är stunden runt middagsbordet högt prioriterad, liksom god och enkel vardagsmat. I sitt arbete vill Malin inspirera och sprida kunskap om en hälsosam och klimatsmart livsstil.

”Jag ser bara fördelar med att äta vegetarisk mat. Att äta grönt gör inte bara kroppen och miljön glad, utan också plånboken, plus att inga djur behöver fara illa! Jag har varit vegetarian sen jag var barn och numera äter jag vegan-kost.”