Meny

Klimatkampen

Välkommen till (kli)matkampen!

8 av 10 av svenska folkets favoriträtter innehåller kött*. Det tycker vi är lite onödigt. Det finns ju så mycket god vegetarisk mat. Som är bättre för miljön och magkänslan, men lika enkel att slänga ihop som spaghetti och köttfärssås. Riktigt bra vardags(kli)mat helt enkelt.

I över 30 år har vi på Kung Markatta finkammat världen på jakt efter mat som både smakar gott och gör gott. Hittills har vi samlat ihop över 260 ekologiska produkter i vårt sortiment. Och nu tar vi kampen för riktigt bra mat ett steg vidare.

Med (kli)matkampen vill vi utmana svenska folkets favoriter och inspirera till mer vegetariskt i vardagen. Vi bad de fyra inspirerande matkreatörerna Krickelin, Malin Persson, Mokkasin och Diadonna att presentera sina två bästa vegetariska rätter som passar en vanlig vardagskväll. Vilken rätt som vinner kampen är upp till dig.

Låt (kli)matkampen börja!

* Enligt Food & Friends matrapport 2017. På plats 4 finns pastarätter och plats 6 vegetariskt. Övriga rätter innehåller animaliskt kött.

 

Rösta på Sveriges bästa vardags(kli)mat!

Fredagstacos, chili eller soppa? Hjälp oss att utse Sveriges nya vegetariska vardagsfavoriter, skapade av de fyra matkreatörer Krickelin, Malin Persson, Mokkasin och Diadonna. Rösta på ditt favoritbidrag här under, dela sedan med dig av dina bästa vegotips och tävla om ekologiska produkter från Kung Markatta.

Ny vinnare varje vecka! 

 

 

Rösta, tipsa, tävla och vinn!

Hur gör man för att få ihop vardagspusslet och ändå äta mer vegetariskt? Dela med dig av dina bästa tips och tävla om ekologiska produkter från Kung Markatta. Varje vecka utses en ny vinnare. När tävlingen är avslutad utses en stjärnvinnare bland veckovinnarna

Veckovinst varje vecka under tävlingens gång: Produkter från Kung Markatta till ett värde av 300 kr.

Stjärnvinst: Produkter från Kung Markatta till ett värde av 2 000 kr.

Glöm inte att rösta på ditt favoritrecept först - skriv sen dina bästa tips för att äta vegetariskt här under! 

Instagram @krickelin

Deltagare #1: Krickelin

Hon valde namn på sin blogg efter smeknamnet en kusin gav henne och älskar att vara kreativ i vardagen. För Kristin Lagerqvist är hälsa och livet på västkusten inspiration till både inredning och mat. Och vegetariskt är ett självklart val.

Vilket är ditt förhållande till vegetarisk och ekologisk mat?

Jag väljer i princip bara att äta vegetariskt numera och ekologiskt väljer jag i allra största mån från hyllorna i butiken. Märker att magen mår bättre och jag känner mig piggare av att utesluta kött och kyckling. Äter fortfarande fisk och skaldjur dock...

8 av 10 av svenskarnas favoriträtter är baserade på kött. Hur ska vi ändra på det?

Det har vi med oss från vår uppväxt. Att själva måltiden ska utgå från en bit kött och så bygger vi resten av innehållet på tallriken utefter det. Jag tror vi behöver sprida mer kunskap om köttindustrin, berätta hur våra kroppar och miljön påverkas av konsumtionen och erbjuda lätta och godavegetariska alternativ för att minska köttet i våra svenska hem. 

Vilka är dina bästa tips för vardagsmaten?

Använd ugnen så lagar sig maten sig själv. Ta hjälp av barnen så får man en mysig stund ihop. Lägg lite arbete på att ”piffa” maten så blir det både roligare att servera och att äta. 

Använd ugnen så lagar sig maten sig själv.

Beskriv dina två vegetariska rätter och varför du har valt just dem. Varför ska man rösta på dina rätter i Klimatkampen? 

Jag valde att göra en bönburgare  och skippade brödet helt. Satsade på salladsblad och en god Cole Slaw på grönkål. Alla ingredienser i denna rätt är bra för kroppen och du får samtidigt en fantastisk smakupplevelse där spiskummin blandas med hetta, syra och sötma på ett perfekt sätt. Lite krispighet och saftighet är också viktig i smakupplevelsen. Den har allt! Dessutom är grönkål super för tarmfloran då dess antioxidantinnehåll är enormt.  

Sesampanerad tofu med god (snygg) sallad var bara så lätt och tjusig så den var tvungen att komma med som bidrag. God är den också!

Instagram @themalinpersson

Deltagare #2: Malin Persson

Med tre barn och ett fullspäckat schema är god och enkel vardagsmat högt prioriterat hemma hos Malin Persson i Limhamn. I sin livsstilsblogg vill hon inspirera till ett hållbart liv, för både hälsa och miljö.

Hur viktigt är bra mat för dig?

Jag har alltid älskat att experimentera i köket, gillar både att baka och att laga mat. Som mamma till tre barn har mat blivit en stor del av mitt liv. Man planerar, handlar och lagar mat hela tiden känns det som ibland! För mig är det viktigt att barnen äter nyttig, ekologisk mat men också att dom faktiskt gillar och uppskattar maten som lagas och att vi får en trevlig stund tillsammans då vi äter den. 

Varför väljer du själv att äta vegetariskt?

Jag ser bara fördelar med att äta vegetarisk mat. Att äta grönt gör inte bara kroppen och miljön glad, utan också plånboken, plus att inga djur behöver fara illa! Jag har varit vegetarian sen jag var barn och numera äter jag vegan-kost.

Jag ser bara fördelar med att äta vegetarisk mat. Att äta grönt gör inte bara kroppen och miljön glad, utan också plånboken, plus att inga djur behöver fara illa!

Vilka är dina bästa tips för vardagsmaten?

Att umgås runt middagsbordet är dagens höjdpunkt, det ska vara en njutning att laga mat tillsammans. Vardagsmaten måste vara lättlagad, nyttig och med smaker som hela familjen gillar. Gör en matsedel i början av veckan, veckohandla efter den så har du alltid varorna hemma till det som ska lagas. Basvaror som bönor, kikärtor, tomat på burk, god buljong, tofu, kokosolja, bröd måste alltid finnas hemma.

Varför ska man rösta på dina rätter i Klimatkampen?

Min chili är en proteinbomb med både soja-färs, svarta och röda bönor och tomatsoppan är en riktigt vardagsräddare som alltid blir uppskattad av familjen. Och den är ännu godare dagen efter!

Instagram @sofiaatmokkasin

Deltagare #3: Mokkasin

Sofia bor i Katrineholm med man, fyra barn och en hundvalp. Som fotograf och stylist har hon ett gott öga till allt som är vackert i livet. Och alldeles extra om det dessutom smakar bra och är hållbart för miljön.

Vad betyder mat för dig?

För mig och min familj är mat och allt däromkring väldigt viktigt. Jag älskar att samlas kring mat oavsett om det rör sig om frukost, lunch eller middag. Hos oss är middagen aldrig klar utan alla hjälps åt och fixar. Barn såväl som gäster. Det viktigaste är liksom inte själva maten utan att vi träffas och äter tillsammans.

Hos oss är middagen aldrig klar utan alla hjälps åt och fixar. Barn såväl som gäster.

Vilka matfrågor tycker du är viktigast?

Det finns många matfrågor som jag brinner för. Såklart brinner jag för ekologisk mat som är producerad efter konstens alla regler och bra arbetsförhållanden hos de som producerar maten. Jag tycker det är viktigt att förespråka att vi äter efter säsong. Och att berätta om varför vi bör äta mindre kött och inspirera till vegetarisk mat. Jag avskyr matsvinn och vill gärna inspirera till hur vi kan ta hand om rester.

Vad ser du som de största svårigheterna med att få till vardagsmaten?

Det måste väl i alla fall vara att komma på vad man ska äta?? Dag ut och dag in så kommer ju alltid den där middagen så plötsligt.

Beskriv dina två vegetariska rätter och varför du har valt just dem.

Min ena rätt är en chili med tofu som blev sagolik på sättet vi tillagade den. En chili är alltid perfekt under vintertid. Och det är smart att man kan välja själv vad man vill ha i grytan. Och den andra är tacos, behöver jag säga något mer? Mina barn skulle kunna leva på det i åratal eller åtminstone flera gånger i veckan. Sojafärs, kokosmjölk och pannbröd tar fredagstacon mot nya höjder!

Instagram @diadonna

Deltagare #4: Diadonna

Diana Dontsova är matbloggaren som haft ett brinnande matintresse ända sedan barndomen. 2013 började hon följa andra matintresserade på Instagram och så småningom lägga ut egna bilder på sin matlagning. I bloggen By Diadonna samlar hon sina recept och fantastiska bilder. Och vill ge inspiration till riktigt klimatsmart mat!

Berätta lite om varför du är så intresserad av mat!

Jag har alltid haft ett intresse för mat! Redan som barn gillade jag när vi samlades kring middagsbordet och åt tillsammans. Hemma hos oss fick vi alltid hemlagad mat, dels för att vi var en stor familj, dels för att farmor bodde hemma hos oss. Hon bakade bröd varje dag och på spisen stod det alltid en gryta som puttrade. Min inspiration kommer från barndomen. Helt klart!

Vilka matfrågor brinner du mest för? 

Matsvinn! Vi kastar alldeles för mycket mat helt i onödan. Själv smakar jag och luktar på maten istället för att gå efter bäst-före-datumet. Finns det grönsaker som jag inte hunnit äta upp brukar jag rosta dem i ugnen för att de ska hålla längre. Dessutom är det en grym bas för en god soppa. 

Själv smakar jag och luktar på maten istället för att gå efter bäst-före-datumet.

Vilket är ditt eget förhållande till vegetarisk och ekologisk mat? 

Jag lagar mest vegetariskt även om jag äter kött ibland. När maten serveras hemma hos mig berättar jag vad vi äter och inte om den är vegetarisk eller vegan. Mat för alla helt enkelt! Med det stora utbudet av ekologisk mat som finns idag kan jag dessutom minska mängden tillsatser och kemikalier. Ren mat som också är klimatsmart! 

Varför ska man rösta på just dina rätter i Klimatkampen? 

För att det är gott, varierande, lättlagat samt bra för både oss och vår miljö!