Meny

Kung Markatta kampanjar för god vardags(kli)mat

Kung Markatta kampanjar för god vardags(kli)mat

Kung Markatta lanserar nu Klimatkampen, ett initiativ som ska få fler att äta mer vegetariskt även i vardagen. Bakgrunden är det faktum att 8 av 10 av svenskarnas vardagsfavoriter innehåller kött*. Klimatkampen går ut på att hitta en ny god favoriträtt som är lätt att laga, ekologisk och vegetarisk.

Enligt Livsmedelsverkets senaste matvaneundersökning äter vi ungefär 50-55 kg kött per person och år i Sverige. Intresset för vegetarisk kost ökar**, men när det kommer till vardagsmat så är det fortfarande kött som dominerar och ingår i 8 av 10 rätter på topplistan.***

Med initiativet Klimatkampen vill Kung Markatta inspirera fler att prova på vegetariskt, även i vardagen. Fyra populära matkreatörer har fått till uppgift att presentera vars två recept på riktigt goda vardagsrätter som är vegetariska, ekologiska och lätta att laga. Genom en publik omröstning så hoppas Kung Markatta nu kunna utse (minst) en ny rätt som skall ta plats i toppen när svenska folket listar sina vardagsfavoriter 2018.

- Det finns så mycket god och lättlagad vegetarisk mat och vi vet att många vill äta mer vegetariskt i vardagen.Men när det ska gå fort och alla skall tycka om maten är det lätt att falla tillbaka på sina beprövade favoriter så som köttfärssås och spaghetti, kyckling eller falukorv. Med Klimatkampen vill vi slå ett slag för riktigt god vardags(kli)mat - ekologisk, vegetarisk och lätt att laga.

Maria Andersson, Brand Manager Kung Markatta

Alla recept och omröstningsfunktion finns på www.kungmarkatta.se/klimatkampen

På denna kampanjsida finns det även möjlighet för konsumenterna att komma med egna tips på hur de gör för att få in mer vegetarisk kost i vardagen.

Deltagande matkreatörer är:

  • Diadonna
  • Krickelin
  • Malin Persson
  • Mokkasin

För mer information, kontakta:

Maria Andersson, Brand Manager Kung Markatta,

0705 98 77 71,

maria.andersson@midsona.se

* https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/miljo/miljosmarta-matval2/kott

** https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad-och-matvanor/vegetarisk-mat-for-vuxna

*** http://www.foodfriends.se/wp-content/uploads/2017/04/Matrapport_2017_web.pdf

OCH VINNARNA I HÖSTENS STORA MATTÄVLING ÄR…

OCH VINNARNA I HÖSTENS STORA MATTÄVLING ÄR…

Under hösten har det snackats mycket om god mat i vår tävling. Av tre slumpvis utvalda Kung Markatta-produkter har våra tävlingsdeltagare hittat på så fantastiska rätter att det varit en rejäl utmaning att utse vinnare. Men nu kan vi stolt presentera alla deltävlingsvinnare samt vinnaren av det stora STJÄRNPRISET; hela 42 stycken riktigt goda, ekologiska produktnyheter från Kung Markatta!

Juryns motivering till bidraget som vinner Stjärnpriset lyder:

”Med en känsla för vad vi tror blir en av de nästa stora mattrenderna skapar stjärnvinnaren en maträtt som låter varje produkt från Kung Markatta komma till sin rätt. Rätten är innovativ, kreativ och låter alldeles underbart god. Hela juryn – och säkert hela Sverige – vill ha receptet!”

Så GRATTIS Isabella Månsson till Stjärnpriset! Det kommer inom 14 dagar med posten.

Isabellas tävlingsbidrag av Cashewnötsmör, Pressad Lime och Jasminris:

Poké bowl med krispig pankopanerad tofu, rostad rödbeta, tärnad mango, avokado och picklad rödlök och gurka på en bädd av fluffigt jasminris. Över det hela hälls en cashewnötssås med pressad lime och koriander och avslutningsvis strösslas rätten med rostade sesamfrön.

 

Delfinalvinnare

Och varmt grattis till alla som vunnit i deltävlingarna. Vi hoppas att de här rätterna blir till både recept och härliga matbilder på Instagram – hashtagga med #denriktigtgodamaten och #kungmarkatta <3

 Vecka 34

Linda Ekström, Uppsala
Spirulinapulver Rårörsocker Mandelsmör
Kalljästa kardemummasnurror fyllda med mandelsmör, rårörsocker, spirulinapulver och ekologisk citronzest
Sanna Sjöblom Krantz, Borgholm
Proteinbröd Svarta bönor Tofu marinerad
Grön hälsomacka med svart bönhummus, grillad marinerad tofu och picklade grönsaker.
Siri Rydén, Växjö
Hasselnötssmör Borlottibönor Kokosgrädde
Het Borlottiböngryta med kokosgrädde, sötpotatis, chili och citron serveras med råris och en efterrätt bestående av hasselnötssmörfylld dadel!
Ida Lindman, Göteborg
Hasselnötssmör Aroniabär Valnötter
Valnötsbröd med ett krämigt lager hasselnötstapenade toppat med aroniabär

 Vecka 35

Maria Landhall, Upplands Väsby
Olivmix urkärnade Mandelsmör Tofu mild chili
Vegansk lasagne fylld med marinerad tofu, färsk zucchini, tomat och sötpotatis med mandelssmörsbechamel, toppad med rostade mandelspån och persilja. Serveras med en fräsch olivröra vid sidan om.
Emelie Liffner, Västervik
Hampaproteinpulver Snacksmix sojabönor i choklad Fikon
Proteinbrownies på svarta bönor med hampaprotein och fikon, toppade med valnötter och chokladdoppade sojabönor.
Michael Hoffman, Norsborg
Sojabönor Kokosgrädde Sesamolja
Asiatiska frikadeller på sojabönor smaksatta med sesamolja i het kokosgrädde med chili, lime, koriander och citrongräs serverat med råris
Ylva Winbäck, Stockholm
Ghee Adukibönor Mörk lager
Koriander- och ingefärskryddade biffar gjorda på adukibönor och stekta i ghee, tillsammans med portabellosvampsås med mörk lager i, ringlad över ett par mandelpotatisar.

 Vecka 36

Charlotte Forslind, Avesta
Snacksmix tamarimandlar Snacksmix Tamaricashew Risottoris (Carnaroli)
Mustig Karl-Johan-svamp-risotto, serveras med vitlöks- och citronmarinerad broccoli, allt toppat med en mix av tamarimandlar och tamaricashewnötter
Paula Menyes, Solna
Groddad fruktmüsli Mandelsmör Tranbärspulver
Chokladbollar gjorda på groddad fruktmüsli och mandelsmör rullade i tranbärspulver.
Hanna Hellström, Örebro
Ingefärsdricka Pressad lime Aprikoser
Raw limecheesecake med smak av ingefära på aprikos- och mandelbotten.
Pontus Wallin, Norrköping
Tranbärspulver Äkta fransk äppelcider Kokosolja virgin
Moules Frites på blåmusslor kokade i äkta fransk äppelcider, kokosolja och en näve färsk mynta, tillsammans med hemmafriterade pommes frites. Serveras med en överdrivet stor klick experimentell tranbärsmajo.

 Vecka 37

Natalie Ericsson, Falkenberg
Macapulver Rökig grillsås Barbeque Passerade tomater
Rödbetsburgare marinerade i rökig grillsås barbecue med hemagjord het salsa gjord av bland annat passerade tomater, vitlök, chili och lime. Serveras med en sval grön coleslaw med spetskål, macapulver, äpple och getost.
Safiyah Noormohamed, Trollhättan
Äppelcidervinäger ofiltrerad Basmatiris vitt Jordnötssmör med havssalt
Het indisk spenatgryta med en exotisk touch av jordnötter, serveras med basmatiris och picklad rödlök marinerad i äpplecidervinäger och koriander.
Julia Eliasson, Tingstäde
Quinoa Fairtrade Kokosgrädde Granatäppeljuice
Vanilj och kardemummadoftande "ris" alla malta på bas av quinoa och kokosgrädde, serveras med en klick chiasylt på granatäppeljuice samt granatäppelkärnor.
Paola Allegrini, Kumla
Granatäppeljuice Granatäppelkärnor Lakritspulver
Smoothiebowl på mango, banan, granatäppeljuice och lakritspulver toppad med blandade bär, granatäppelkärnor och rostad kokos.

 Vecka 38

Viktoria Eriksson, Gällivare
Kokoschips rostade Rårörsocker Svart thairis
Torskgryta med kokosgrädde, rårörsocker, fisksås, chili, citrongräs, koriander, morötter och purjolök. Serveras med svart thairis och kokoschips.
Victoria Malm, Norrköping
Tranbärspulver Kokosmjölk Gojibär
Krämig kärlekssmoothie på kokosmjölk, röda bär och krossad mörk choklad med toner av varm vanilj. Toppas med ett tunt täcke tranbärspulver, krispiga kokosflakes och gulliga gojibär.
Anna Claesson, Sköldinge
Kokosolja virgin Kokosflingor Äkta japansk soja
Nudelwok med majspanerad tofu, rostade kokosflingor & jordnötter, picklad chili, dressing på kokos, soja och risvinäger, allt toppat med knapriga rotfrukter och färsk mynta.
Alice Nilsson, Varberg
Lönnsirap Helt bovete Kycklingbuljongtärning
Pankopanderade broccoli- och bovetebiffar, serverade på en bädd av buljongkokta belugalinser ackompanjerade av färsk spenat slungad i en sötsyrlig sirapsvinägrett.

 Vecka 39

John R. Hobson, Kumla
Jordnötssmör med havssalt Rotfruktschips Quinoa Fairtrade
Rotfruktschipspanerad gårdskycklingfilé med jordnötssmörssås serverad med quinoa och vitlöksrostad svartkål.
Andreas Degerman, Råneå
Dijonsenap Äppelcidervinäger ofiltrerad Rapsolja
Salladslöksaioli på äppelcidervinäger, dijonsenap och rapsolja med blomkålstabouleh och timjanrostad sötpotatis.
Elin Erinder, Järna
Fullkornsnudlar Pumpafrön Snacksmix Tamaricashew
En vegetarisk wok med fullkornsnudlar, strimlad vitkål, tunna morotsstavar, purjolök och mungbönsgroddar smaksatt med vitlök, chili, tamari och kokossocker. Detta toppas med rostade pumpafrön, krossade tamaricashewnötter och limeklyftor.
Karin Lyckius, Falkenberg
Pumpafrön Hasselnötssmör Proteinbröd
Söt frukostgröt gjord på havregryn, mandelmjölk och kakao toppad med banan, blåbär, linfrö, pumpafrön och en klick hasselnötssmör. Serveras med proteinbröd med avokado och tomat för syra och sälta.

 Vecka 40

Anna Berg, Gävle
Kalamataoliver Röda kidneybönor Dinkelskruvar
Varm grönkålswok med Kalamataoliver, dinkelskruvar, ekologiska cocktailtomater och vitlöksvinägrett. Toppas med marinerad tofu och Tamarimandlar och serveras med en rosa hummus på kidneybönor.
Emelie Dahl, Stockholm
Tomatsnacks Extra grovt rågbröd Rött thairis
Krämig röd thai-risotto med tomat, tomatsnacks, citrongräs, chili, koriander och rågbrödskrutonger.
David Loth, Varberg
Tofu mild chili Tomatsnacks Mandelmjöl
Krispigt mandelmjölsfriterad tofu i sällskap av honungsrostad butternutpumpa, haricots verts och mangold. Serveras med en timjanyoghurt och mortlade tomatsnacks.
Frida Schumacher, Varberg
Jordnötssmör American style Macapulver Pumpafrön
En smarrig smoothiebowl på frusen banan, raw kakao, mandelmjölk och stärkande macapulver. För en extra nötighet rörs en klick smakrikt jordnötssmör ner.

 Vecka 41

Cecilie Hedenborg Bonde, Hässleholm
Olivolja kalamata Rågmjöl fullkorn Paprikasnacks
Vegansk pizza med botten av fullkornsrågmjöl, durramjöl och sojamjöl samt linfrön, svarta sesamfrön och krossade paprikasnacks. Fyllning av soltorkade tomater, massor av ångstekt rödlök och rucola. Kalamataolivolja ringlas över till sist.
Christina Röed, Kungsängen
Vit quinoa Kalamataoliver Äkta fransk äppelcider
Quinoa Putanesca, Jag skulle fräsa chiliflakes med sardeller och hackad lök i olivolja, lite vitlök, tomater, kalamataoliver, hälla på äkta fransk äppelcider, i med den vita quinoa och puttra tills quinoan är klar, klipp över lite persilja.
Joline Bäcker, Malmö
Svarta Belugalinser Helt bovete Tofu naturell
Mustig höstsallad med värme, serverad på en grund av chili-kokade svarta belugalinser, vitlöks bräserad grönkål och helt bovete. Toppad med kanel- och chilimarinerad tofu, picklad pumpa, äpple och torrostade hasselnötter i svartpeppar.
Simon Johansson, Varberg
Jordnötssmör utan salt Pumpafrön Tahini med havssalt
Färska vårrullar med morot, rödkål, avokado och pumpafrön, bäddade i rispapper. Dessa doppas i en fyllig jordnötssås smaksatt med chili, ingefära och tahini.

 Vecka 42

Alice Östenberg, Kristianstad
Svarta bönor Rårörsocker Tahini med havssalt
Söt-salt vegansk brownie bakad med svarta bönor och tahini swirl, serverad med sesamfrö och apelsinskalskrokant, filéade apelsinklyftor och vispad havregrädde.
Caroline Lundin, Skövde
Snacksmix nöt med tranbär och äpple Kokoschips rostade Rågbröd
Supersmarrig Höstefterrätt - Stekta äpplen med smak av kanel och vanilj, toppade med smörstekt rågbröd, rostade kokoschips och en härlig blandning av nötter och torkad frukt för extra knaprighet och naturlig sötma.
Isabella Månsson, Lund
Pressad lime Cashewnötssmör Jasminris, vitt
Poké bowl med krispig pankopanerad tofu, rostad rödbeta, tärnad mango, avokado och picklad rödlök och gurka på en bädd av fluffigt jasminris. Över det hela hälls en cashewnötssås med pressad lime och koriander och avslutningsvis strösslas rätten med rostade sesamfrön.
Matilda Hedman, Stockholm
Kokosmjöl Gröna linser Hasselnötssmör
Hasselnötsdoftande kokosmjölspaj med en krämig fyllning av gröna linser, spenat och ricottaost.

 Vecka 43

Caroline Markusson, Stavsnäs
Rapsolja smaksatt med ramslök Mousserande vitt vin (alkoholfritt) Kikärtor
Festlig och len kikärts- och jordärtskockssoppa med ingefära, citron och mousserande vitt vin. Serveras med några stänk rapsolja med smak av ramslök, en skvätt mousserande vitt vin samt rostade solrosfrön på toppen.
Ella Estonius, Stockholm
Örtsalt Blåbärspulver Valnötter
En rå blåbärscheesecake. Botten ska vara mixade valnötter, dadlar, lite kokosflingor samt örtsalt. Fyllningen ska vara på blötlagda cashewnötter, blåbärspulver, kokosgrädde och agavesirap. Dekorerad med färska blåbär.
Lydia Andersson, Örebro
Mörk lager Jasminris, vitt Umamibuljongtärning
Grillad portobellosvamp med vitlöks-och umamibrynt grönkålssallad, krämig risotto på jasminris med rostade valnötter och pumpa, serveras med en sky på mörk lager.
Theres Oppagård, Uppsala
Röda Linser Bovetekross Pumpafrön
Smakrika biffar med linser, bovetekross, västerbottenost och vitlök. Rätten toppas med saltade och rostade pumpakärnor. Till detta serveras en krispig sallad med vinägrett.

Alla kategorier

Arkiv

Kung Markatta på Twitter

Kung Markatta på Facebook