Meny

Vem beställde dopad mat?

I idrotten är doping skamligt. Vem minns inte den personliga tragedin och det nationella traumat när det visade sig att Ludmilla dopat sig. I matsammanhang är det däremot tillåtet och fullkomligt naturligt, mycket redovisas till och med i innehållsförteckningarna. På konstgjord väg görs så att maten ser bättre ut, smakar mer, håller längre och kostar mindre. Var det detta vi beställde?

Den rökta skinkan har fått mycket stryk i media. Ibland är den inte ens rökt (det finns ju rökarom) och ofta innehåller den glutamat (E621) och andra tillsatser. Skinkan är långt ifrån ensam om att hamna i skamvrån i Mats-Eric Nilssons uppföljare till boken Hemlige Kocken, Äkta Vara, som börjar säljas under november. Bara glutamat verkar förtjäna en egen bok att hängas ut i. Söndagen 9/11 -2008 skrev DN i ett reportage (faktiskt även detta om skinka) om glutamat, bl a:

Smakförstärkaren glutamat finns naturligt i många livsmedel och behövs för kroppsfunktioner.

Men flera forskarstudier kopplar ihop för höga doser av glutamat med risker för bland annat fosterskador, allergiska besvär, lever- och nervskador samt fetma.

Glutamat blockerar ett av våra viktigaste mättnadshormoner i hjärnan vilket gör att vi äter mer av produkten. Dessutom minskas kroppens egen fettförbränning

säger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet.

I Äkta Vara belyser Mats-Eric 150 livsmedel och hur det fuskas med dessa. Jag sträckläste även denna bok och det är omskakande läsning. Där finns ett avsnitt som jag gärna vill citera i sin helhet:

”När Aftonbladets Karin Ahlborg avslöjade att våra livsmedel innehåller en rad tillsatser – exempelvis smakförstärkare, färgämnen och konserveringsämnen – som inte är tillåtna i hundmat bad Svenska Dagbladets konsumentreporter Henrik Ennart Jordbruksverket om en kommentar. Verkets foderexpert förklarade då saken så här:

Människan har sitt fria val… Men djuren kan inte själva läsa innehållsdeklarationen och det är egentligen den enda skillnaden som gjort att reglerna för djurfoder är betydligt strängare.

Ändå verkar ingen bli riktigt förbannad.

Sedan 1983 har Kung Markatta verkat för bättre mat genom att erbjuda ekologisk och naturlig mat – utan kemiska tillsatser. Många chips och snacks innehåller glutamat. Därför lanserar vi nu ekologiska rotfruktschips, självklart utan glutamat och annat du inte beställt.

Alla kategorier

Arkiv

Kung Markatta på Twitter

Kung Markatta på Facebook