Meny

Kung Markatta önskar alla en godare jul!

Kung Markatta önskar alla en godare jul!

Snart är julen här och visst finns det sätt för att få den just så stämningsfull, magisk och god som man bara kan önska sig – samtidigt som den är miljövänlig!

Naturskyddsföreningen har i år listat 10 knep för att du ska få en så grön jul som möjligt. Några av tipsen lyder: satsa på en svensk gran, skippa ålen, ta det lugnt med vitmossan och välj en lysdiodslinga. Se hela listan på Naturskyddsföreningens 10 bästa knep för en grön jul. 

Givetvis spelar maten en central roll. Nummer ett och två på deras lista är Lyxa med eko samt Låt julbordet spraka av färg. Två tips som vi självklart stämmer upp i! Genom att byta ut några av godsakerna på julbordet gör du både miljön och hela tjocka släkten en stor tjänst!

Nedan följer Kung Markattas tips för en godare jul:

1. Mer vegetariskt!

Komplettera det klassiska julbordet med färgstarka, vegetariska rätter – goda både för dig och för miljön. Är det några köttbaserade rätter du absolut inte vill vara utan, som julskinka? Unna dig det, helst med KRAV-märkt kött så klart, men pröva också att byta ut det onödiga köttet mot några underbara gröna rätter som ger dig och din familj näringsrik energi och nyttiga fibrer.

Att minska köttätandet är bland det viktigaste vi kan göra för planeten.

- Vegetariska julmandelbollar (du kommer inte sakna köttbullarna!)
- Saffrans- & apelsingryta med brysselkål
- Julig libanesisk quinoasallad

2. Byt till ekologiska russin, fikon, dadlar och aprikoser!

Genom att köpa ekologiskt odlad torkad frukt slipper du de mängder av bekämpningsmedel som frukterna vanligtvis besprutas med. Bekämpningsmedlen går inte att tvätta bort, utan många av gifterna som används tas upp i hela frukten.

Våra ekologiska torkade frukter är KRAV-märkta, vilket betyder att de förutom att vara bra för dig och miljön även garanterar att de som arbetat med produkterna har haft schyssta arbetsvillkor. Kanske lite extra viktigt att tänka på i juletid.

Fullproppade med mineraler, vitaminer och fibrer kan du njuta dem som de är!

- Aprikoser
- Sultanrussin
- Fikon
- Dadlar


3. Njut av nötter med goda fetter!

Nötter är ett fantastiskt livsmedel, fullt av nyttiga fetter, antioxidanter, mineraler och fibrer. Men, det höga oljeinnehållet i nötter gör också att de lättare absorberar pesticider och kemikalier.

Vill du försäkra dig om att dina nötter är nyttiga rakt igenom, välj KRAV-märkta!

Förutom sin självklara plats i julgröten är vår mandel även god till glöggen. Du kan även göra ett gott kryddigt tilltugg till glöggkalaset med våra nötter:

- Kryddiga nötter 

- Valnötter
- Sötmandlar
- Hasselnötter

4. Välj grötris med omsorg!

Många kan nog hålla med om att risgrynsgröt hör julen till. Och visst är det både gott och mysigt att leta efter mandeln i gröten? Det vi kanske inte alltid tänker på är att största delen av allt ris som odlas kommer från Asien. Dessvärre är flera av de bekämpningsmedel som används i konventionell risodling, framförallt utanför Europa, mycket giftiga.

Om du byter ditt vanliga grötris mot Kung Markattas KRAV-märkta, odlat i Italien, slipper du enkelt de giftiga bekämpningsmedel som används i konventionell produktion.

Gott för dig – och för dem som odlar riset!

- Grötris
- Ris á la Malta

Alla kategorier

Arkiv

Kung Markatta på Twitter

Kung Markatta på Facebook