Meny

Nu blir Kung Markattas konservburkar bisfenolfria

Nu blir Kung Markattas konservburkar bisfenolfria

Runt årsskiftet 2014/2015 kommer alla Kung Markattas produkter i konservburk, 400 gram, ha konverterats över till konservburkar som är fria från bisfenol A, BPA. Först ut är Kung Markattas Krossade tomater, Hela skalade tomater samt Körsbärstomater, där leveranser till butik redan har kommit igång under december 2014. Kung Markattas sortiment av bönor på burk samt Kokosmjölk och Kokosgrädde kommer även de från och med januari 2015 i bisfenolfria konservburkar.

Bisfenol A, BPA, är ett ämne som finns i epoxiplasten på insidan av konservburkar för att göra plasten mer formbar och lätthanterlig. Om man inte har den skyddande plastfilmen på insidan så finns det risk för att burkarna skulle kunna rosta och att flera andra skadliga ämnen skulle kunna avges till innehållet.

- Vi har under många år arbetat med att få fram bisfenolfria burkar, men det har fram till nu inte varit möjligt, berättar Lennart Olsson, inköpschef på Kung Markatta.

Även om analyser visat att de burkar vi använt släppt ifrån sig inget eller väldigt låga mängder bisfenol A, under de gränsvärden som är satta, har vi inte varit nöjda med detta. Vi är därför mycket glada över att nu kunna konvertera över all våra konservburkar på 400 gram till bisfenolfria burkar.

Den främsta anledningen till att Kung Markatta har produkter förpackade i konservburkar är att företaget arbetar med småskaliga, ekologiska leverantörer, som endast kan erbjuda denna typ av förpackning. För en liten leverantör är det en mycket stor investering att ställa om en produktionslinje och byta maskinpark från konservburkar till exempelvis kartong, vilket inte gör det möjligt i dagsläget. 

Det finns dessutom för- och nackdelar med alla typer av förpackningar och vi siktar på att alltid ha så miljövänliga och bra förpackningar som möjligt, utan att tumma på kvaliteten hos själva produkten. Den skyddande lacken i de nya konservburkarna är av polyester istället för bisfenol, vilket anses som en säker ersättare av tillverkare och myndigheter.

- Vi vill inte tumma på kvaliteten på innehållet. Vi har samarbetat med flera av våra leverantörer under många år och produkterna håller mycket hög kvalitet, vilket naturligtvis är extra viktigt för oss som arbetat med ekologisk mat i över 30 år.

Under december 2014 anlände den första sändningen med tomatburkar, som alla bär den orangea märkningen ”bisfenolfri”. Den märkningen finner du nu på Kung Markattas Krossade tomater, Hela skalade tomater samt Körsbärstomater, vardera på 400 gram. Under början av 2015 kommer de följas av Kung Markattas bönor på burk, dvs. Blandade bönor, Borlottibönor, Kikärtor, Röda kidneybönor, Svarta bönor, Stora och Små vita bönor, samt Kokosmjölk och Kokosgrädde. Även de säljs i konsumentförpackningar på vardera 400 gram.

Alla kategorier

Arkiv

Kung Markatta på Twitter

Kung Markatta på Facebook