Meny

Möt några av bönderna som skapat ett bättre liv för sig, sina familjer och vår planet med hjälp av VI-skogen

Möt några av bönderna som skapat ett bättre liv för sig, sina familjer och vår planet med hjälp av VI-skogen

Vilka är Ladislaus, Joseph, Charles, Paulo och Rabani?
Jo, det ska vi strax berätta.

Som ni kanske redan vet så klimatkompenserar Kung Markatta sedan 2009 för alla varutransporter, både från våra leverantörer och ut till butik, samt för de resor våra medarbetare gör i tjänsten. Varje år rapporterar vi in till företaget U&We som sedan räknar ut hur många träd som ska planteras för att klimatkompensera. Sedan 2012 sker plantering av träd genom VI-skogen.
Klimatkompensation genom Vi-skogen innebär långsiktig, hållbar utveckling för både människor och miljö. Träden som planteras binder koldioxid från atmosfären, minskar fattigdom och hjälper människor att anpassa sig till ett förändrat klimat. 

VI-skogen arbetar efter konceptet Agroforestry, samplantering av träd och grödor.

Ett jordbrukssystem där fleråriga trädväxter integreras med grödor och/eller djurskötsel inom ett markområde. Agroforestry har både ekologiska och ekonomiska fördelar. Agroforestry kan förse bondefamiljer med de så kallade fem F:en: Food (mat), Fuel (bränsle), Fodder (foder), Finance (finansiering) och Fertility (bördighet).

Över 80 trädarter (bl.a. Fikonträd, Maesopsis, Barktygsträd och Cordia) planteras tillsammans med grödor på böndernas gårdar i Afrika. De har alla olika egenskaper, vissa är snabbväxande, vissa ger foder till djuren, andra ger frukt, skydd och timmer.

Vi-skogens projekt för klimatkompensation är certifierat genom Plan Vivo. Just nu ingår ca 700 bönder i projektet (2013). Kung Markatta har med sitt bidrag hjälpt ett 10-tal av dessa bönder i Tanzania som tillsammans har planterat runt 5 900 träd. Några av bönderna som skapat ett bättre liv för sig, sina familjer och vår planet med hjälp av träden heter: Ladislaus, Joseph, Charles, Paulo och Rabani.

Läs gärna vidare på Vi-skogen, under klimatkompensation. Där kan du klicka på en karta och välja Kung Markatta AB. Då kan du se var ”våra” bönder bor och odlar. Där finns även foton och lite information om varje bonde.

Här har vi Ladislaus Kakoe och Jenesta framför en av sina åkrar där Kung Markattas träd planterats.

De bor i byn Rwensinga i norra Tanzania och har sedan 2011 varit med i VI-skogens projekt ”Träd ger liv”. Tillsammans med sina nio barn odlar de bananer, bönor, majs, kassava, sötpotatis och nötter – och så träd förstås! Många träd.

Vi har planterat 1061 träd i en dunge. Pengarna vi får för klimatkompensationen använder vi till att plantera fler träd och till att bygga ett hus till familjen.

– När träden är fullvuxna, om kanske 15 år, så kommer jag sälja dem som timmer och ved och få mer pengar till familjen, berättar Ladislaus Kakoe.

Förutom skydd mot vinden ger träden familjen ekonomiskt bidrag i form av betalning utifrån hur mycket CO2 som lagras in. Familjen har kommit en lång väg i kampen mot fattigdom. De har numera kunskap om hur de förbättrar sitt jordbruk för att få större skördar och hur de genom träden får en tryggad tillgång till vindskydd, ved och timmer. Nu drömmer de om framtiden för sina barn.

Jag önskar att mina barn får gå i skolan så att de kan försörja sig på egen hand. Jag hoppas att de får ett bra liv och får mer pengar än jag har haft.

Vi på Kung Markatta tycker det är häftigt att jobba för ett företag som bidrar till ett mer hållbart samhälle!

Alla kategorier

Arkiv

Kung Markatta på Twitter

Kung Markatta på Facebook