Meny

Nu blommar mandelträden på Sicilien!

Nu blommar mandelträden på Sicilien!

Vi har fått ljuvliga bilder från vår odlare Riccardo Damiano på Sicilien, där mandelträden står i full blom just nu!

Mandelträd är de första fruktträden på året att blomma, redan i januari och februari. Det är en spektakulär syn; prunkande vita blommor som parfymerar luften med en delikat doft. Blomblad som täcker marken som nyfallen snö.

Botaniskt är sötmandel att betraktas som en stenfrukt, nära besläktad med körsbär, plommon, aprikos och persika. Mandelns botaniska namn kommer från grekerna som kallade dem "amygdalon". Mandeln har ett hårt, icke-ätligt grönfärgat kött. När frukten är mogen, spricker det upp och faller ner på marken medan kärnan förblir på trädet och torkar långsamt under solen och vinden. Kärnan innehåller en och ibland två av de ätbara bleka, ovala mandlarna, täckta med ett tunt brunt skal.

Ett mandelträd kan vara från 4 till 8 m högt och kan korspollineras med hjälp av honungsbin. Det har kraftfulla och svängda rötter och är täckta med vita eller rosa blommor som lockar bin från början av januari. De flesta mandelfruktodlingar huserar ett antal bikupor.

Skördetiden för mandlar börjar någonstans mellan den sista veckan i augusti och första veckan i september och varar ett par veckor. Mandlarna skördas för hand och torkas i den heta solen på landsbygden.

På Sicilien finns det mer än 200 sorter, de mest kända är: Tuono, Corrente, Romana, Avola, Felemasa, Ferragnes, Fascionelo. Bottara, Procupara, Americanina, men också Arrubia, Casteltermini, Cabaliera, Contino, Cossu, Contantini, Occhiorosso, Pilusedda, Pizzutella, Prima Bari, Rana, Scummissa. Fraguilia, Vinciattutti.


Kung Markattas sötmandlar består av sorterna Vinciatutti, Felamasa och Corrente

Mandelfruktodlingarna på Sicilien har ingen som helst konstbevattning utan tillförlitar sig helt på de naturliga väderförhållanden som medelhavsklimatet ger med regn och sol.


Här ser vi vår odlare Riccardo Damiano och hans far Pasquale som varit en ekologisk pionjär sedan 1976.


Här har vi Pasquale Damiano tillsammans med agronom dr. Giuseppe Lenzo samt Toto Vernuccio som dagligen tar hand om de 15.000 ekologiska mandelträden.

Alla kategorier

Arkiv

Kung Markatta på Twitter

Kung Markatta på Facebook