Meny

Kung Markattas ekologiska buljonger - nu utan palmolja

Kung Markattas ekologiska buljonger - nu utan palmolja

Kung Markattas smakrika buljongtärningar, tillverkade av ekologiska och naturliga råvaror, relanseras nu med nytt recept. Palmoljan har ersatts med ekologiskt sheasmör i samtliga sorter. 

Vi är väldigt glada över att vi med sheasmör har kunnat hitta ett lämpligt alternativ till palmolja i våra buljongtärningar. Palmoljan i våra buljongtärningar har alltid varit ekologisk, vilket innebär att odlingarna är kontrollerade och man använder inte konstgödsel, bekämpningsmedel eller skövlar någon regnskog. Palmoljan är även certifierad av RSPO som granskar ansvarsfullt producerad palmolja.

Då det på sikt förutspås bli brist på hållbart producerad palmolja, har vi nu valt att ersätta den med ett fett som har liknande egenskaper. Ekologiskt sheasmör är en naturlig produkt som pressas från nötterna på vildväxande sheanötsträd. Precis som palmolja är det fast i rumstemperatur.

En stor del av sheasmöret i våra buljonger har sitt ursprung från självorganiserade kvinnoprojekt i Burkina Faso. Sheanötsträden ger sin första skörd av sheanötter vid en ålder av omkring 20 år, men träden uppnår sin fulla produktiva kraft vid cirka 50 år. Träden trivs enbart på det så kallade Sheabältet i Västafrika på grund av de klimatiska och ekologiska förhållandena.

Sheanötter plockas från marken och inte från träden, och insamling sker endast under regnperioden. Insamling sker vid vildväxande träd i certifierade områden, där endast ekologisk odling är tillåten. Det finns alltså inga sheaplanteringar, utan träden växer vilt på fälten, mellan t.ex. ekologiska jordnötsodlingar.

Sheasmör har använts i Afrika i århundraden som matfett och för kosmetika. 

Nötallergiker? Ingen fara - namnet till trots är sheanöten rent botaniskt ingen nöt, så den ingår inte i någon riskgrupp för korsallergier (som t.ex baljväxter och jordnötter). Man kan dock vara allergisk mot just sheanöt, men det är väldigt ovanligt. (källa: Livsmedelsverket)

Fler goda nyheter - Kyckling-, kött- och grönsaksbuljong finns nu även i storpack!

Kung Markatta 12-pack ekologisk buljong

 

Hela vårt ekologiska buljongsortiment:

Grönsaksbuljong 6 tärningar

Grönsaksbuljong 12 tärningar

Kycklingbuljong 6 tärningar

Kycklingbuljong 12 tärningar

Köttbuljong 6 tärningar

Köttbuljong 12 tärningar

Umamibuljong 6 tärningar

Grönsaksbuljongpulver 130g

 

 

Alla kategorier

Arkiv

Kung Markatta på Twitter

Kung Markatta på Facebook