Vegansk pavlova

Efterrätt
>60 min
Antal personer: 8
Visste du att du kan göra en smarrig maräng på kikärtsspadet från kikärtor! Resultatet blir en fluffig och god marängsmet som sedan kan förvandlas till en påskig pavlova med lemon curd, vegangrädde och frukt. Glad påsk!
Receptkreatör:

Ingredienser

Maräng

0,75 dl kylskåpskall aquafaba (vätskan från en burk Kung Markattas Kikärtor)
1 msk majsstärkelse
2 tsk pressad citronjuice
1, 25 dl socker eller florsocker
1 tsk vaniljsocker 

Lemon curd

0,75 dl pressad citronjuice
2,5 tsk potatismjöl
2 dl florsocker
50 g mjölkfritt smör

Topping

1,5 dl soja- eller havregrädde
Olika frukter och bär som till exempel kiwi, jordgubbar och banan
Kung Markatta Kokoschips

Instruktioner

Maräng

Sätt ugnen på 100 grader.
Häll spadet i en skål och vispa länge och väl med en elvisp så att det blir en fluffig smet. Man ska kunna vända skålen upp och ner utan att det rinner ut, precis som när man vispar äggvita.
Tillsätt sedan florsocker, lite i taget, och fortsätt vispa under tiden. Tillsätt även citronjuice, majsstärkelse och vaniljsocker. Vispa ytterligare lite till så att det blir en glansig och toppig maräng.
Bred ut den på en plåt med bakplåtspapper, den ska vara ca 16-18 cm i diameter.
Baka marängen i ugnen ca 1,5-2 timmar. Stäng sedan av ugnen och låt marängen ligga kvar tills den har svalnat.

Lemon curd

Blanda citronjuice, potatismjöl och florsocker i en tjockbottnad kastrull. Låt blandningen koka upp för att sedan sjuda i ca 15-20 minuter tills den tjocknar något. Rör hela tiden.
Skär smöret i kuber. Ta av kastrullen från plattan och lägg i smöret, rör med en sked tills det har smält. Låt curden svalna, förslagsvis i kylskåp. Curden kommer att tjockna ännu mer när den blir kall. Förvara sedan Lemon curden kall i en glasburk med lock om du inte använder den direkt.

Topping

Vispa upp den veganska grädden.
Bred Lemon curd och grädde på marängbottnen. Dekorera pavlovan med uppskuren frukt eller bär. Toppa med små bitar av kokoschips.

Liknande recept