Snabblagad vegansk laksa

Huvudrätt
30 min
Antal personer: 4
Laksa är en smakrik nudelsoppa från sydostasien med fräscha toner av citrongräs, en rund krämighet från kokosmjölk och stora tofubitar som ligger och suger upp smakerna. Vi använder en färdig currypasta för den här snabbversionen men man kan också göra sin egen.

Ingredienser

Laksa

2 msk Laksa currypasta, finns i asiatiska butiker (eller vanlig gul eller röd thaicurrypasta från matbutikerna)
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 msk färsk riven ingefära
1 tsk curry pulver
½ tsk gurkmeja
1 stjälk citrongräs
500 ml vatten
1 Kung Markatta Grönsaksbuljongtärning
1 burk Kung Markatta Kokosmjölk
2 msk Kung Markatta Tamarisoja
1 msk Kung Markatta Kokossocker
1 förpackning risnudlar (eller använd valfri nudelsort)
½ zucchini
1 paket naturell tofu
1 näve färsk koriander
1 röd chili
1 lime
1 msk Kung Markatta Sesamfrön

Instruktioner

Laksa

Sätt en stor gryta på medelvärme och lägg i currypastan tillsammans med vitlök, ingefära, currypulver och gurkmeja. Låt hetta upp under omrörning i 30 sekunder för att frigöra smakerna. Banka lite lätt på citrongräset med knivskaftet och skär sedan i stora bitar. Lägg i grytan tillsammans med vatten, buljong, kokosmjölk, tamari och kokossocker. Låt sjuda på låg värme. Skiva zucchinin tunt och dela tofun i stora bitar. Lägg i grytan och låt koka med ett par minuter.
Montera ihop soppan genom att lägga nudlar i botten av fyra skålar. Skeda över soppan och se till att få med både zucchini och tofu i alla skålar. Toppa med färsk koriander, fint skivad chili, en skvätt lime och några sesamfrön.

Tips

Man kan byta ut zucchinin mot broccoli, ärtor, sockerärtor eller andra grönsaker.

Relaterade produkter

Liknande recept