Adukiböngryta med pumpa, hirs och grönkål

Huvudrätt
>60 min
Antal personer: 4
Denna värmande allt-i-ett-gryta är både god, enkel och näringsrik. Ringla över en god olivolja och riven parmesan precis före servering och njut. För en vegansk variant byt ut parmesanen mot en näve hackade tamarimandlar.

Ingredienser

Adukiböngryta

150 g/2 dl Kung Markatta Adukibönor, avsköljda och blötlagda över natten
1 ½ l vatten
2 msk Kung Markatta Neutral kokosolja
3 dl butternutpumpa, skalad och tärnad
1 purjolök (vita och ljusgröna delen), skivad
3 vitlöksklyftor, finhackade
3 msk Kung Markatta Grönsaksbuljongpulver
1 burk Kung Markatta Krossade tomater
100 g Kung Markatta Hirs, avsköljd
1 l hackad svart- eller grönkål, lättpackad och mittstjälken borttagen
½ ekologisk citron, rivet skal och juice
2 dl färsk slätbladig persilja, hackad
nymalen svartpeppar och salt

Instruktioner

Adukiböngryta

Koka bönor och vatten i en stor gryta i 25 minuter.
Under tiden fräs butternutpumpan, purjolök och vitlök i kokosolja på svag värme i 10 minuter. Grönsakerna ska "svetta" men inte ta färg.
Tillsätt fräset, buljong, tomater och hirs i grytan och låt puttra i 15 minuter.
Tillsätt kålen och koka i ytterligare 5 minuter.
Tillsätt persilja, citronskal och juice. Smaka av med salt och peppar.
Fördela i skålar, riv över rikligt med parmesan och ringla över olivolja. Servera!

Liknande recept