Griljerad julkålrot

Huvudrätt
>60 min
Antal personer: 4
Att griljera en kålrot till det vegetariska julbordet, som ersättning för den klassiska julskinkan, är en given succé! Se till att du kokar i en kraftfullt smakande buljong för att ge kålroten mycket smak.

Ingredienser

1 stor kålrot (800-1000 gram)

Buljong

2,5 liter vatten
1 Kung Markatta Grönsaksbuljongtärning
1 Kung Markatta Umamibuljongtärning
1 rågad msk Kung Markatta Tomatpuré
7-8 kryddpepparkorn
7-8 vitpepparkorn
7-8 kryddnejlikor
2 lagerblad

Griljering

1 msk Kung Markatta Dijonsenap
1 msk grovkornig senap
1 msk Kung Markatta Tomatpuré
1-2 msk Kung Markatta Mandelmjöl
1/2 msk Kung Markatta Lönnsirap
Ströbröd
Kryddnejlikor (dekorering)

Instruktioner

Skala och ansa kålroten.
koka upp vatten med grönsaksbuljong, umamibuljong, tomatpuré, lagerblad och kryddor.
Sänk försiktigt ner kålroten och låt småkoka under lock ca 1-1,5 timme (beroende på storlek). Kålroten ska vara mjuk, men fortfarande fast. Känn efter med en provsticka.
Ta upp och låt svalna i en ugnsform.
Sätt ugnen på 225 grader.
Rör ihop dijonsenap, grov senap, tomatpuré, mandelmjöl och lönnsirap till en smet och stryk på runt kålroten, avsluta med ströbröd.
Griljera i 20-25 minuter. Slå på grilleffekt de sista 5 minuterna för att få fin, gyllene skorpa (håll koll så att det inte bränns vid).
Ta ut kålroten, stick ner ner kryddnejlikor för dekoration.
Låt svalna nästan helt innan du skär tunna skivor.
Servera gärna på vörtbröd tillsammans med en god senap.

Liknande recept