Teriyaki Tempeh med krossad gurksallad

Huvudrätt
45 min
Antal personer: 4
Det här är en fantastiskt god rätt där vi låter tempeh glaseras i en teriyakisås på samma sätt som man vanligtvis gör med kött. Man kan köpa en färdig tempehmarinad om man vill, men här är en variant som man enkelt kan göra hemma. Servera med krossad gurksallad, ris och lättstekta grönsaker.

Ingredienser

Teriyaki Tempeh

2 msk Kung Markatta Kokosolja
2 paket Kung Markatta Tempeh
1/2 dl sojasås
1/2 dl vatten
2 tsk chilicrisp eller chiliolja
2 msk Kung Markatta Lönnsirap

Gurksallad

1 gurka
salt
5 cm ingefära, skalad och skuren i mindre bitar
En näve koriander
2 msk risvinäger
1 msk Kung Markatta Sesamfrön, rostade

Tillbehör

300 g kung Markatta Fullkornsris
4 små pak choi
200 g broccolini
4 salladslökar
1 dl inlagd rödlök (valfritt)

Instruktioner

Koka riset enligt instruktionerna på paketet.

Gurksallad

Hacka gurkan i stora bitar och lägg i en skål med 1 tsk salt, låt stå i 10 minuter för att dra ut vatten. Placera under tiden ingefärsbitarna, en nypa salt, koriander och risvinägern i en mortel och mortla hårt tills ingefäran, vinägern och örterna krossats ihop till en slags pasta. Häll bort vätskan från gurkorna och lägg dem i morteln. Krossa dem lite lätt och vänd runt i ingefärspastan. Strö över sesamfrön och sätt åt sidan.

Teriyaki Tempeh

Skär tempehn i kuber. Sätt en wok eller stor stekpanna på medelvärme, häll i 1 tsk olja och stek tempehn gyllene på alla sidor. Häll i sojasås, vatten, chili crisp och lönnsirap och rör runt i ett par minuter så allt blandas ordentligt. Se till så att all tempeh glaseras i marinaden medan den kokar ner något. Häll i mer vätska ifall pannan börjar bli torr.

Tillbehör

Halvera pak choi och broccolini och hacka salladslöken grovt. Häll 1 msk kokosolja i en medelstor panna och lägg ner grönsakerna med snittytan neråt. Låt dem ligga stilla i pannan och få färg, dra sedan ner värmen något, häll på 3 msk vatten, sätt på ett lock på pannan och låt ångkoka ett par minuter.
Dela upp riset i 4 skålar, lägg på grönsakerna, teriyakitempeh-bitarna och gurksalladen, toppa med den inlagda rödlöken och njut!

Relaterade produkter

Liknande recept