Meny
Blomkålskotletter med jordgubbstabbouleh

Blomkålskotletter med jordgubbstabbouleh

Blomkål är en utmärkt grönsak att grilla då den både blir mjuk och smakrik men samtidigt lite tuggig. Genom att skära den i kotletter och pensla med en glaze blir den en härlig huvudrätt. Servera med en sötsyrlig och örtig jordgubbstabbouleh och tahinisås för en komplett middag.

Ingredienser

 

Så här gör du

Jordgubbstabbouleh: 

Tillaga fullkornsbulgur enligt anvisningen på förpackningen och låt svalna. Finhacka bladpersilja, mynta och lök. Tärna jordgubbarna. Rosta solrosfröna i torr stekpanna och låt svalna. Blanda alla ingredienser med bulgur och smaksätt med citronsaft, olivolja, salt och peppar.

Tahinisås: 

Rör ihop alla ingredienser.

Blomkålskotletter: 

Skär bort ungefär 1 cm av blomkålsroten och ta bort de största bladen. Skär 3-4 ca 2 cm tjocka blomkålsskivor från mittdelen, lägg skivorna på ett fat. De mindre, yttersta blomkålsbuketterna som inte sitter fast i stjälken kommer att ramla loss, lägg dem i ett öppet foliepaket. Dela citronerna på hälften och lägg dem på grillen med den skurna sidan nedåt. Rör ihop barbequesås och olja till glazen och pensla över alla blomkålskotletter och lösa buketter.

Grilla blomkålen på medelvärme under lock tills den är mjuk och har grillränder, ca 4-5 minuter. Vänd sedan och grilla andra sidan (vänd även buketterna). Pensla på lite extra glaze om de ser torra ut. Servera med jordgubstabbouleh, saft från de grillade citronerna och tahinisås ringlad över.

Tips: Bulgur kan enkelt ersättas med quinoa som glutenfritt alternativ.

Kung Markatta Apa
Bulgur kan enkelt ersättas med quinoa som glutenfritt alternativ.

Receptet skapat av

David och Louise på Green Kitchen Stories är matkreatörer och kokboksförfattare. De skapar goda och nyttiga vegetariska recept på sin prisvinnande matblogg.

Fotograf: David Frenkiel

Besök gärna www.greenkitchenstories.com