
Brysselkålssallad med apelsinvinägrette & karamelliserade valnötter
Brysselkål är en klassisk grönsak som tillhör julen. Den här friska salladen passar utmärkt till julbordet men den är alldeles för god för att bara laga en gång om året. Brysselkål, apelsin, dill, olivolja och dijonsenap som toppas med söta och knapriga valnötter.
Ingredienser
- 600 g brysselkål
- 1 ekologisk apelsin, zest och juice
- 1 dl Kung Markatta Extra virgin olivolja
- ½ dl Kung Markatta Äppelcidervinäger
- 2 tsk Kung Markatta Dijonsenap
- 1 tsk finsalt
- ca 2 dl färsk dill, grovt hackat och löst packat
- Karamelliserade valnötter:
- 100 g Kung Markatta Valnötter
- 2 msk Kung Markatta Honung
- lite flingsalt
Så här gör du
- Ansa brysselkålen och hyvla den tunt med hjälp av en matberedare eller mandolin.
- Vispa ihop apelsinzest, juice, olja, vinäger, senap och salt.
- Blanda ihop vinägretten med brysselkålen och låt dra i 30 minuter.
- Rosta valnötterna i en torr stekpanna på medel värme i ca 2-3 minuter, tills de fått fin färg. Sänk värmen.
- Häll på honung och rör runt. Låt nötterna karamelliseras. Strö över flingsalt, blanda och häll upp nötterna på en tallrik.
- Rör ner dillen i salladen.
- Lägg upp på ett djupt fat och toppa med nötterna och ett par dillkvistar.
- Servera.
Salladen håller sig i kylen i 3-4 dagar.