Meny
Filodegspaj med ädelost & valnötter

Filodegspaj med ädelost & valnötter

Att kunna ta fram en färdig paj och värma till lunch kan rädda en stressig vardag och sådana enkla genvägar gillar jag!

Ingredienser

  • stora filoark – minst 3 ark/lager
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl riven lagrad ost
  • svartpeppar
  • en liten nypa salt (tänk på att osten är salt)
  • 1 vispat ägg – att fästa filoarken med
  • ca 1 dl smulad ädelost
  • 8 st Kung Markattas valnötter
  • 1o cm purjolök – finstrimlad
  • 1 bukett broccoli – delad till små, små träd
  • 1 tomat – skivad

Så här gör du

  1. Blanda ägg, mjölk och riven ost till äggstanningen.
  2. Krydda med nymalen svartpeppar och en nypa salt.
  3. Förbered fyllningen, eftersom filoarken lätt torkar och det gäller att vara snabb i vändningarna.
  4. Smörj pajformen med margarin och lägg filoarken omlott i formen.
  5. Pensla med uppvispat ägg mellan de olika lagren så att de håller ihop. Minst tre lager filodeg behövs i botten.
  6. Toppa med fyllningen, avsluta med valnötterna och häll över äggstanningen.
  7. ”Knyckla” ihop den del av filodegen som hänger över pajformens kant och pensla med ägg.
  8. Grädda i ugnen, 200 grader, ca 20 minuter tills äggstanningen sätter sig.
  9. Servera tillsammans med sallad.

 

Kung Markatta Apa
Att smaksätta äggstanningen med färska örter är ett bra trix för att hotta upp pajen lite grand!

Receptet skapat av

Vid det här laget är jag nog en gammal räv i matbloggsvärlden - tillsammans med Elin och Maria startade jag bloggen ”Tre tjejer i köket” 2004. Sedan dess har vi, med vårt genuina matintresse, bl a skrivit om restaurang-besök, kokböcker, nya produkter och både bra och mindre lyckade matlagningsexperiment!

Besök gärna www.ragazze.se