Meny
Glutenfri blåbärs- & citronkaka

Glutenfri blåbärs- & citronkaka

Denna friska och syrliga kaka är både lätt och saftig på en och samma gång. Smaken påminner om cheesecake medan konsistensen är lättare. Prova gärna att byta ut blåbär mot hallon eller björnbär och pudra den med lite kokosmjöl som en sista touch.

Ingredienser

Så här gör du

  1. Värm ugnen till 175°.
  2. Koka ihop blåbär, rårörsocker, vaniljpulver, citronzest och potatismjöl. Sänk värmen och låt puttra i ca 5 minuter. Låt svalna.
  3. Blanda ihop mandelmjöl, bovetemjöl, bakpulver, vallmofrön och salt i en skål.
  4. I en annan skål vispa ihop smör, honung och citronzest med hjälp av en elvisp tills du får en krämig massa. Häll ner äggulorna och fortsätt vispa i ytterligare någon minut. Tillsätt mjölblandningen och rör ihop smeten.
  5. I en liten skål blanda ihop yoghurt och citronjuice och ställ åt sidan.
  6. Gör rent din elvisp.
  7. I en ren skål vispa äggvitorna till ett hårt skum (skål och vispar måste vara fettfria).
  8. Vik försikigt ihop äggvitor, yoghurt och kaksmet med hjälp av en slickepott (smeten kommer att vara ganska tjock).
  9. Klä en 22-cms kakform med ett bakplåtspapper,där du viker upp kanterna.
  10. Häll ner blåbärssylten i botten. Täck sylten försiktigt med kaksmet.
  11. Grädda i mitten av ugnen i ca 35-40 minuter eller tills toppen har fått en gyllenbrun färg och kakan är genomgräddad.
  12. Låt svalna i minst 30 minuter innan du vänder kakan upp och ner på en tallrik eller ett tårtfat. Ta av formen och dra forsiktigt bort pappret.
  13. Pudra gärna kakan med lite kokosmjöl före servering.

Receptet skapat av

Mat och näringslära har alltid varit min stora passion vid sidan om arkitektur. Uppväxt i Kalifornien lärde jag mig tidigt att uppskatta god och hälsosam mat baserat på färska och naturliga råvaror. Jag älskar att experimentera och upptäcka nya smaker i köket och min strävan är att på ett lustfyllt sätt utforska enkel, god och hälsosam kokkonst för stora och små.

Besök gärna lillamatderiven.blogspot.se