Meny
Gotländsk saffranspannkaka

Gotländsk saffranspannkaka

Den Gotländska specialiteten Saffranspankaka passar lika bra till julkaffet som till en lyxigare efterrätt. Krydda den gärna med lite extra kardemumma.

Ingredienser

Så här gör du

  1. Koka först upp mjölk och grädde i en kastrull, tillsätt grötris, smör och salt.
  2. Sjuda försiktigt under lock i ca 40 minuter.
  3. Låt gröten svalna. (Gröten får inte vara för tjock, späd vid behov med lite mer mjölk.)
  4. Stöt saffran i en mortel.
  5. Tillsätt saffran, mandel, honung och nymalen kardemumma i gröten och knäck ner ett ägg i taget i smeten. Rör om ordentligt.
  6. Bred ut smeten i en smord långpanna i ett 2 cm tjockt lager.
  7. Grädda kakan i ca 30 minuter i 200 grader.

Skogshallongrädde:

  1. Vispa grädden till ganska hård konsistens och vänd ner ett par msk skogshallonsylt.
  2. Sockra ev med lite vaniljsocker för en fylligare smak. 

Receptet skapat av

Vi som driver  Farbror Grön heter Johannes och Theres. Vi äter mest vegetarisk mat och vi älskar att vara kreativa i köket. Tillsammans med våra två barn experimenterar och undersöker vi ständigt nya nivåer av matlagning, självhushåll, odling och bakning.

Besök gärna www.farbrorgron.blogspot.se