
Gotländsk saffranspannkaka
Den Gotländska specialiteten Saffranspankaka passar lika bra till julkaffet som till en lyxigare efterrätt. Krydda den gärna med lite extra kardemumma.
Ingredienser
- ¾ dl Kung Markatta grötris
- 2,5 dl vispgrädde
- 2,5-3 dl mjölk
- ½ tsk salt
- 1 tsk vaniljpulver
- 2-3 msk smör
- 1 pkt saffran
- 3 msk honung
- 1 msk malen kardemumma
- 50 gr Kung Markatta sötmandel, skållad och finhackad
- 2 ägg
- Kung Markatta skogshallonsylt
- Vispgrädde
- Vaniljsocker
Så här gör du
- Koka först upp mjölk och grädde i en kastrull, tillsätt grötris, smör och salt.
- Sjuda försiktigt under lock i ca 40 minuter.
- Låt gröten svalna. (Gröten får inte vara för tjock, späd vid behov med lite mer mjölk.)
- Stöt saffran i en mortel.
- Tillsätt saffran, mandel, honung och nymalen kardemumma i gröten och knäck ner ett ägg i taget i smeten. Rör om ordentligt.
- Bred ut smeten i en smord långpanna i ett 2 cm tjockt lager.
- Grädda kakan i ca 30 minuter i 200 grader.
Skogshallongrädde:
- Vispa grädden till ganska hård konsistens och vänd ner ett par msk skogshallonsylt.
- Sockra ev med lite vaniljsocker för en fylligare smak.