Meny
Grillade flatbread med pebresås

Grillade flatbread med pebresås

Syrligt, kryddigt, krämigt och varmt – det här är en smakexplosion på grillen och en riktig sommarhit. De pizzaliknande fullkornstunnbröden bakas direkt på gallret tills de blir härligt knapriga och toppas sen med en stark, chilensk koriander- och tomatsås, krämig avokado och grillad zucchini. Eftersom de först grillas utan topping får bröden en frasigare konsistens än vanliga pizzor.

Ingredienser

 

Så här gör du

Flatbread - deg: 

Rör ihop jästen och mjöl i en stor bunke. Tillsätt vatten och salt och rör runt med en träslev tills du fått en deg som kan formas till en boll med händerna. Tillsätt extra mjöl om den är för kladdig. Häll över 1 matsked av olivoljan, badda med händerna så att hela degen är inoljad.Täck över med bakduk eller plastpåse och låt stå i ca en timme.

Förbered de övriga ingredienserna och tänd grillen under tiden degen jäser.

Pebresås: 

Finhacka lök, vitlök, körsbärstomater, chili och koriander och blanda ihop i en skål. Häll i olivolja, äppelcidervinäger och salt och rör om. Smaka av och justera efter behov.

Topping: 

Skiva zucchinin på längden i tunna skivor och salta båda sidorna lätt. Dela avokadorna, ta bort kärnan och gröp ur med en sked. Mosa avokadoköttet med en gaffel och pressa citron över. Kärna ur oliverna och riv dem i bitar.

Grillnig:

Lägg degen på ett mjölat bakbord. Strö över lite extra vetemjöl och knåda i ett par minuter. Dela den i fyra bitar. Kavla ut varje bit till önskad form (ca 0,5 cm tjocka). Pensla ovansidorna med olivolja och placera dem på grillen, med den oljade sidan mot gallret. Grilla på medelhög/hög värme utan lock. Lägg samtidigt zucchiniskivorna på grillen. Pensla den andra sidan av bröden och vänta ett par minuter. När bröden blivit fasta, fått markerade grillmärken och enkelt släpper från gallret kan de vändas. Vänd även zucchiniskivorna. Toppa bröden (medan de fortfarande ligger på grillen) med några skedar pebresås, lite mosad avokado och grillad zucchini. Häll över en skvätt olivolja och mald svartpeppar. Lägg upp på servetter och ät direkt!

Tips: Pebresåsen kan ersättas med vanlig pesto för en snabbvariant. Kryddblandningen Za’atar passar också utmärkt som smakkompis på dessa.

 

Kung Markatta Apa
Pebresåsen kan ersättas med vanlig pesto för en snabbvariant.

Receptet skapat av

David och Louise på Green Kitchen Stories är matkreatörer och kokboksförfattare. De skapar goda och nyttiga vegetariska recept på sin prisvinnande matblogg.

Fotograf: David Frenkiel

Besök gärna www.greenkitchenstories.com