Meny
Grönkålschips

Grönkålschips

Man måste varken ha fritös eller torkugn för att göra dessa frasiga, gröna chips höst-boostade med citron och honung. En vanlig ugn, en timmes tålamod, och en handfull ingredienser är allt som behövs för att fixa detta gröna och sköna fredagsmys!

Ingredienser

  • En halv påse grönkålsblad, ca 150-200 gram
  • 1,5 dl cashewnötter, blötlagda i några timmar
  • 0,5 dl Kung Markatta pumpafrön
  • 2 msk citronjuice pressad från ekologisk citron
  • 1 msk honung
  • 0,5 dl näringsjäst eller parmesanost
  • 0,5 dl vatten
  • Kung Markatta örtsalt

Så här gör du

  1. Skölj grönkålen och riv itu till mindre bitar. Låt bladen rinna av på hushållspapper medan du gör ”ost”-krämen.
  2. Ostkrämen gör du genom att mixa resterande ingredienser och smaka av med örtsalt.
  3. ”Massera” sedan grönkålen med krämen och sprid ut bladen på en bakplåtspappersklädd plåt, och skjut in i ugnen på 110 grader.
  4. Håll ett öga och öppna ugnen då och då, vänd bladen två-tre gånger under gräddning – chipsen är klara när de är torra, helt enkelt! Det tar någonstans mellan 45 och 65 minuter, men alla ugnar är olika så håll koll : det krävs inte många minuter på slutet för att gå från perfekt krispiga chips till brända smulor.
  5. Ta ut, låt svalna, och njut av lite grön boost i höstmörkret!

Tips! Näringsjäst, är flingor av torkad jäst och ett vanligt ost-substitut bland veganer. Det finns i vissa ”vanliga” välsorterade livsmedelsbutiker, och i varje hälsokost, vegan-butik samt på webbaserade hälsokoster. Det går även att använda sig av en riktigt torr ost, så som parmesan, om man inte får tag på näringsjäst. 

Psst - Om du inte orkar eller har tid att göra egna kan du köpa färdiga grönkålschips. Finns i tre smaker!

Grönkålschips med lök

Grönkålschips kakao

Grönkålschips chili

Kung Markatta Apa
Det går även att använda sig av en riktigt torr ost, så som parmesan, om man inte får tag på näringsjäst.

Receptet skapat av

Jag är en matglad tjej som varvar styrketräning med lek i köket. Sötsaker och bakverk i alla former har en speciell plats i mitt hjärta, och med väl valda ingredienser passar det mesta inte bara till fikat utan kan lika gärna intas till frukost! Hos mig är en fin kaka det bästa återhämtningsmålet efter ett tufft träningspass.

Besök gärna roethlisberger.se