Meny
Grundrecept surdeg av rågmjöl
  • Frukost & Mellanmål , Bröd
  • >60 min

Grundrecept surdeg av rågmjöl

Har du aldrig startat eller bakat med surdeg förut får du här en steg för steg-guide till hur du går till väga. Surdegar lever sitt eget lilla liv, och det tar ett par dagar av skötsel och att "matning" av den, men när den väl tagit sig, har du en surdegsgrund som du kan du baka jordens godaste surdegsbröd med flera gånger framöver!

Ingredienser

Så här gör du

Dag 1

  • 1 msk Kung Markatta Rågmjöl
  • 2 ½ msk vatten 37 grader

Blanda rågmjöl och vatten i en ren glasburk. Lägg på lock (men skruva inte åt) och låt blandningen stå i rumstemperatur (gärna ovanpå kylskåp) i två dygn.

Dag 3

  • 1 msk Kung Markatta Rågmjöl 

Tillsätt rågmjöl och rör om ordentligt. Låt surdegen stå tills nästa dag. 

Dag 4 (morgon)

  • 2 msk Kung Markatta Rågmjöl
  • 3 msk vatten 37 grader 

Blanda i rågmjöl och vatten, rör om och låt surdegen stå tills morgonen därpå. 

Dag 5 (morgon)

  • 3 msk vatten 37 grader
  • 2 msk Kung Markatta rågmjöl 

Häll bort ungefär halva surdegen och tillsätt sedan vatten och rågmjöl, rör om. Låt surdegen stå till på kvällen så att den bubblar upp och förvara den sedan i kylskåpet tills det är dags att baka. Testa t.ex detta enkla rågsurdegsbröd!

Receptet skapat av

En matgalen tjej med ett brinnande intresse för det mesta som har med mat att göra. Gillar enkelhet och fina råvaror samt har en förkärlek för avokado, citron, vitlök, keso, valnötter, mörk choklad och kaffe.

Besök gärna matsaklart.se