Meny
Havskokta linser med boveteplättar

Havskokta linser med boveteplättar

Växtrikets ”kaviar” brukar vi benämna denna rätt, då linserna är kokta med alger och har samma färg och form som kaviar. För mig är detta en lyxig rätt med enkla råvaror.

Ingredienser

Så här gör du

  1. Havskokta linser:
  2. Svetta löken och linserna i lite olivolja. Slå på vatten och sjud försiktigt så att linserna blir mjuka men inte överkokta.
  3. Häll upp linserna i en ugnsform och låt svalna och smaka av med salt, peppar, spirulinapulver och nori. Låt ligga och dra till dagen efter.
  4. Röra:
  5. Häng creme fraichen (låt den rinna av) i ett kaffefilter över natten i kyl.
  6. Smaka av med salt, svartpeppar, citronzest och citronjuice. Lägg upp i en skål och strö över finhackad lök och gräslök.
  7. Boveteplättar:
  8. Värm mjölken till 37 grader, smula sedan i jästen och vispa ut den i mjölken.
  9. Blanda bovetemjöl, vetemjöl och salt. Vispa i mjölken i mjöl blandningen och tillsätt äggulor och smält brynt smör.
  10. Plasta över degen och ställ varmt. Låt jästa i 30 min.
  11. Vispa äggvitan och vänd försiktigt ner i smeten.
  12. Grädda i plättlagg eller blinipanna i riktigt med ghee tills de får fin färg.
Kung Markatta Apa
Förbered linser och creme fraiche dagen innan så de hinner utveckla sina smaker.

Receptet skapat av

Är kocken med en mission om hållbar njutning. Är inte vegetarian men har en galen passion för ekologiskt odlade grönsaker och växter som en bärande kraft i våra framtida måltider.