
Hirs- & Romanescosallad
En härlig sallad med dill, citron och torkade russin. En oväntad smakkombination i Norden men vanlig i det turkiska köket.
Ingredienser
- 1 ½ dl Kung Markatta hirs
- 300 g romanesco, delad i mindre buketter
- 1 dl Kung Markatta sultanrussin
- 1 ½ dl granatäppelkärnor
- 1 ½ dl hackad färsk dill
- Dressing:
- 3 msk Kung Markatta ramslöksolja
- zest och juice av 1 ekologisk citron
- salt att smaka av med
Så här gör du
- Koka hirsen enligt förpackning. Ta fram en stor skål och låt hirsen svalna i den en stund.
- Ångkoka romanescon ett par minuter så att råheten försvinner. Kyl därefter ner i iskallt vatten för att avbryta kokningen.
- Vispa ihop dressingen i en liten skål, häll den över hirsen och blanda ihop med dina händer. Se till att alla kornen blir täckta med dressing.
- Tillsätt romanesco, russin, granatäppelkärnor och dill.
- Vänd ihop salladen och servera den gärna tillsammans med panerade sötpotatisbiffar samt en stor klick turkisk yoghurt.