Meny
Honung och kryddbakade morötter med basilika och senap

Honung och kryddbakade morötter med basilika och senap

För mig är julen förknippad med mycket kryddor, honung och senap. Här har vi en rätt som bär hela smaken av jul. Tänker man efter noga så känner man att basilika smakar som kryddpeppar :)

Ingredienser

Så här gör du

  1. Ugnsbakade, skurna morötter
  2. Mixa eller mortla kryddorna till ett fint pulver. Skrubba morötterna med en rotfruktsborste i kallt vatten och lägg dem sedan i en form. 
  3. Häll på honung och gnid in morötterna så att de blir lätt täckta. Krydda med kryddblandningen, salt och lite olivolja. Blanda runt. 
  4. Lägg på ett galler på en plåt och baka i ugn på 190 grader tills morötterna är 86 grader i innertemperatur.
  5. Låt svalna och dela på hälften till servering. 
  6. Rivna, snabbpicklade morötter med quinoa
  7. Koka upp ättika, socker och vatten. Låt svalna.
  8. Skala och riv morötterna grovt på ett rivjärn, lägg ner de rivna morötterna i lagen och låt ligga i en timme.
  9. Skölj och koka den röda quinoan.
  10. Blanda morötterna med quinoan och smaka av med salt, svartpeppar och olivolja. 
  11. Basilika och senapsdressing: 
  12. Häng gräddfilen (låt den rinna av) i ett kaffefilter över natten i kyl.
  13. Mixa gräddfilen med resten av ingredienserna och smaka av med salt och svartpeppar.

Receptet skapat av

Är kocken med en mission om hållbar njutning. Är inte vegetarian men har en galen passion för ekologiskt odlade grönsaker och växter som en bärande kraft i våra framtida måltider.