Meny
Julig kolakaka

Julig kolakaka

De här kolakakorna passar perfekt till jul - som pepparkakor, men med mera tuggmotstånd och smak! Kakorna vinner på att inte bli för brungräddade, godast om de är ganska ljusa. Ska du äta den samma dag så ställ ut dem på balkongen eller i frysen så att de får sin givna konsistens.

Ingredienser

  • 200 - 220 g smör
  • 2 dl Kung Markatta rårörsocker 
  • 5 dl vetemjöl 
  • 2 msk sirap
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk vaniljsocker
  • 1-2 tsk vaniljpulver
  • 1-2 msk malen kardemumma
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk malda kryddnejlikor
  • 1- 2 msk malen kanel
  • 1 liten nypa salt

Så här gör du

  1. Sätt på ugnen på 175 grader och blanda smör och socker så att det blir så poröst som möjligt.
  2. Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och alla kryddor.
  3. Tillsätt därefter sirapen och arbeta ihop alla ingredienser till en deg.
  4. Rulla därefter ut degen i 4 - 5 längder och placera dem på längden på ett bakplåtspapper på en bakplåt.
  5. Platta till dem en aning och skjuts in i ugnen.
  6. Grädda i 10-14 minuter.
  7. Ta ut plåten och skär upp längderna i lagom stora bitar, gärna på diagonalen och sockra medans de är varma.

Tips! Ett kärnvetemjöl är att föredra till kakbak då det är lättare att få degen homogen. Spricker den ändå upp när du försöker rulla degen, så hyvla lite extra smör ock knåda om degen för hand!

 

Kung Markatta Apa
Pröva gärna att riva i skalet från en apelsin för att få en fylligare kaka.

Receptet skapat av

Vi som driver  Farbror Grön heter Johannes och Theres. Vi äter mest vegetarisk mat och vi älskar att vara kreativa i köket. Tillsammans med våra två barn experimenterar och undersöker vi ständigt nya nivåer av matlagning, självhushåll, odling och bakning.

Besök gärna www.farbrorgron.blogspot.se