
Kåldolmar med gräddsås och potatisstomp
Riktig husmanskost på Restaurang Kao´s vis! Rejäla kåldolmar fyllda med sojafärs på en bädd av rotfrukter och kokosgräddsås. Det krävs lite arbete i köket men resultatet är helt ljuvligt!
Ingredienser
- Kåldolmar:
- 1 stort vitkålshuvud
Fyllning:- 7 dl Kung Markatta torkad grov Sojafärs
- 1/2 dl kryddpeppar + 1 msk
- 2 tsk vitvinsvinäger + 1 tsk
- 1 msk ljus sirap + 1,5 msk
- 1 msk Kung Markatta Grönsaksbuljong
- 2 krm svartpeppar
- 1½ msk ljus sojasås
- Kung Markatta Neutral olja (till formen, ej olivolja!)
- 4 dl cm-tärnad gul lök
- 3 dl cm-tärnad rotselleri
- 3 dl cm-tärnad morot
- ½ dl potatismjöl
Gräddsky:- 2 burkar Kung Markatta Kokosgrädde
- 1 msk fänkålsfrö
- 1 tsk ljus sirap
- 1 fänkålshuvud
- 2-3 små morötter
Potatisstomp:- 1 kg potatis
- Kung Markatta Olivolja
- Salt
Så här gör du
- Börja med att ta fram en stor kastrull och koka upp rikligt med vatten.
- Ta fram ett stort vitkålshuvud och skär ur stammen, två-tre cm djupt.
- Koka vitkålshuvudet i cirka 40-45 minuter på medelvärme under lock tills de yttre bladen mjuknat rejält. Slå av försiktigt och låt svalna i kokspadet, gärna över natten. (Det går givetvis att kyla vitkålen under kallvatten, men där försvinner då också mycket smak och näring som är fin att ta vara på.)
Till fyllningen:
- Koka upp sojafärs tillsammans med kryddpeppar, vitvinsvinäger, sirap, grönsaksbuljongpulver och svartpeppar. Låt koka ca 15-20 minuter, slå av och låt ånga/rinna av i durkslag ca 15-20 min.
- Under tiden slå på ugnen på 225°C och tärna gul lök, rotselleri och morot i centimeterstora kuber.
- Häll i neutral olja i en ugnssäker form i lämplig storlek och låt oljan värmas upp i ugnen.
- Häll i den tärnade löken och låt gå i ugnen tills den mjuknat och fått en härlig gyllengul färg.
- Häll sedan över sojafärsen och rör om tillsammans med 1½ msk ljus sojasås, 1 msk kryddpeppar, 1 tsk vitvinsvinäger och 1½ msk sirap. Skjuts in i ugnen och låt gå 10 minuter.
- Under tiden sätt igång med potatisen. Koka hela potatisar med skal på.
- Ta ut formen och häll över de tärnade rotsakerna utan att röra om, ev strila över lite olja. Sätt sedan in i ugnen och låt rotsakerna rostas i cirka 15-20 minuter eller tills de börjar mjukna.
- Ta ut formen och smaka av med kryddpeppar, sojasås, vinäger och sirap. Hitta en balans mellan syran, sältan, sötman och kryddpepparn. Sikta över potatismjöl och vänd om så fyllningen binder ihop.
- Värm upp kokosgrädden i kastrull.
- Mortla fänkålsfröna lätt och låt sedan sjuda med i ca 10 minuter.
- Under tiden, skiva upp fänkålen tunt på längden och slanta ner morötterna och sprid ut i ugnsfast form.
Nu är vi redo att rulla ihop kåldolmarna.
- Tänk på att vitkålen nu kan vara väldigt skör så skala försiktigt av blad efter blad. Skär bort stammen på bladen, lägg i fyllning och rulla försiktigt ihop.
- Lägg sedan kåldolmarna i formen med morot och fänkål. Häll därefter över kokosgrädden och slutligen strila försiktigt över lite ljus sirap och sätt in i ugn ca 10-15 minuter.
- Ta en slev eller annat passande redskap och slå sönder potatisarna tillsammans med olivolja och smaka av med salt, färdigt!