Meny
Kåldolmar med gräddsås och potatisstomp

Kåldolmar med gräddsås och potatisstomp

Riktig husmanskost på Restaurang Kao´s vis! Rejäla kåldolmar fyllda med sojafärs på en bädd av rotfrukter och kokosgräddsås. Det krävs lite arbete i köket men resultatet är helt ljuvligt!

Ingredienser

Så här gör du

  1. Börja med att ta fram en stor kastrull och koka upp rikligt med vatten.
  2. Ta fram ett stort vitkålshuvud och skär ur stammen, två-tre cm djupt.
  3. Koka vitkålshuvudet i cirka 40-45 minuter på medelvärme under lock tills de yttre bladen mjuknat rejält. Slå av försiktigt och låt svalna i kokspadet, gärna över natten. (Det går givetvis att kyla vitkålen under kallvatten, men där försvinner då också mycket smak och näring som är fin att ta vara på.)

Till fyllningen:

  1. Koka upp sojafärs tillsammans med kryddpeppar, vitvinsvinäger, sirap, grönsaksbuljongpulver och svartpeppar. Låt koka ca 15-20 minuter, slå av och låt ånga/rinna av i durkslag ca 15-20 min.
  2. Under tiden slå på ugnen på 225°C och tärna gul lök, rotselleri och morot i centimeterstora kuber.
  3. Häll i neutral olja i en ugnssäker form i lämplig storlek och låt oljan värmas upp i ugnen.
  4. Häll i den tärnade löken och låt gå i ugnen tills den mjuknat och fått en härlig gyllengul färg.
  5. Häll sedan över sojafärsen och rör om tillsammans med 1½ msk ljus sojasås, 1 msk kryddpeppar, 1 tsk vitvinsvinäger och 1½ msk sirap. Skjuts in i ugnen och låt gå 10 minuter.
  6. Under tiden sätt igång med potatisen. Koka hela potatisar med skal på.
  7. Ta ut formen och häll över de tärnade rotsakerna utan att röra om, ev strila över lite olja. Sätt sedan in i ugnen och låt rotsakerna rostas i cirka 15-20 minuter eller tills de börjar mjukna.
  8. Ta ut formen och smaka av med kryddpeppar, sojasås, vinäger och sirap. Hitta en balans mellan syran, sältan, sötman och kryddpepparn. Sikta över potatismjöl och vänd om så fyllningen binder ihop.
  9. Värm upp kokosgrädden i kastrull.
  10. Mortla fänkålsfröna lätt och låt sedan sjuda med i ca 10 minuter.
  11. Under tiden, skiva upp fänkålen tunt på längden och slanta ner morötterna och sprid ut i ugnsfast form.

Nu är vi redo att rulla ihop kåldolmarna.

  1. Tänk på att vitkålen nu kan vara väldigt skör så skala försiktigt av blad efter blad. Skär bort stammen på bladen, lägg i fyllning och rulla försiktigt ihop.
  2. Lägg sedan kåldolmarna i formen med morot och fänkål. Häll därefter över kokosgrädden och slutligen strila försiktigt över lite ljus sirap och sätt in i ugn ca 10-15 minuter.
  3. Ta en slev eller annat passande redskap och slå sönder potatisarna tillsammans med olivolja och smaka av med salt, färdigt!
Kung Markatta Apa
Här är ett av restaurang Kao's bästa fejkrecept.

Receptet skapat av

Kao’s är en vegetarisk och ekologisk restaurang i hjärtat av Malmö. Här lagas mat från grunden av Kao, Daniel och Henrik utan massa onödiga tillsatser. Allt från fejkade kåldolmar till deras vinnande burgare med rotfruktschips.

Besök gärna on.fb.me/1pDDPLX