Meny
Kardemummakaka med hasselnötskräm

Kardemummakaka med hasselnötskräm

Saftig kardemummakaka med chokladkräm, toppad med rostade hasselnötter. En ljuvligt god kaka som passar perfekt som efterrätt på julbordet eller varför inte som nyårsdessert!

Ingredienser

Så här gör du

  1. Rör ihop chokladkrämen genom att blanda alla ingredienser på svag värme i en kastrull till en jämn smet. Ställ in i kylskåpet för att svalna och sätta sig.
  2. Sätt ugnen på 200C.
  3. Smält kokosoljan och ha i lönnsirapen och kokosmjölken, ställ åt sidan för att svalna.
  4. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  5. Vispa äggen luftiga, gärna med elvisp.
  6. Rör ihop mjölkblandningen och äggen med dom torra ingredienserna till en jämn smet.
  7. Smörj en form med kokosolja. Jag använde en hög form som är ca 21x21cm.
  8. Häll i smeten och grädda i mitten av ugnen i ca 40 min.*
  9. Rosta dom grovhackade hasselnötterna i en torr stekpanna på medelvärme tills dom fått fin färg och det börjar lukta ljuvligt i köket, ställ åt sidan.
  10. När kakan är färdig låter du den svalna på galler.
  11. Dela den sedan i 3 delar och bred på chokladkrämen. Toppa med dom rostade hasselnötterna och gärna lite flingsalt.

*Gräddningstiden kan variera beroende på storleken på din form och värmen i din ugn. Om du använder en större och lägre form än mig blir gräddningstiden kortare. Testa med en sticka om kakan är färdig. Personligen tycker jag inte att det gör något om den fortfarande är lite kladdig i mitten, den kommer att sätta sig. Så länge den inte är rinnig går det bra.

Om du gör den som en hög variant, 21x21 cm, som på bilden blir det ca 8 portioner. Gör du den istället  låg och bred skulle jag säga 10-12 portioner. Den är mäktig nämligen! :) /Hanna

Kung Markatta Apa
Gör gärna chokladkrämen dagen innan, så har du ett moment mindre när du väl ska sätta ihop kakan.

Receptet skapat av

Hanna är matbloggare och gav ut sin första kokbok ”Friendly Food” hösten 2014. I både blogg och bok finns massor av läckra recept helt fria från gluten, mejeriprodukter och raffinerat socker. Mat för kropp och själ!

Besök gärna www.naturligtsnygg.se/hurbrasomhelst