
Kardemummakaka med hasselnötskräm
Saftig kardemummakaka med chokladkräm, toppad med rostade hasselnötter. En ljuvligt god kaka som passar perfekt som efterrätt på julbordet eller varför inte som nyårsdessert!
Ingredienser
- KARDEMUMMAKAKA:
- 2 dl Kung Markatta Mandelmjöl
- 1 1/2 dl Kung Markatta Kokosmjöl
- 2 dl majsstärkelse
- 2 tsk bakpulver
- 1/2 tsk salt
- 1 1/2 tsk mald kardemumma
- 3 ägg, luftigt vispade, gärna med elvisp
- 2 msk Kung Markatta Kokosolja, smält
- 1 dl Kung Markatta Lönnsirap
- 2 dl Kung Markatta Kokosmjölk
- Kung Markatta Kokosolja till formen
- HASSELNÖTSKRÄM:
- 2 dl Kung Markatta Hasselnötssmör
- 1 dl Kung Markatta Lönnsirap
- 2 msk Kung Markatta Kokosolja
- 1 msk Kung Markatta Ghee (kan uteslutas, men ger god smak)
- 3 msk Kung Markatta Kakao
- 2 dl Kung Markatta Kokosgrädde
- ROSTADE HASSELNÖTTER:
- ca 1/2 dl Kung Markatta Hasselnötter
- Några nypor flingsalt
Så här gör du
- Rör ihop chokladkrämen genom att blanda alla ingredienser på svag värme i en kastrull till en jämn smet. Ställ in i kylskåpet för att svalna och sätta sig.
- Sätt ugnen på 200C.
- Smält kokosoljan och ha i lönnsirapen och kokosmjölken, ställ åt sidan för att svalna.
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
- Vispa äggen luftiga, gärna med elvisp.
- Rör ihop mjölkblandningen och äggen med dom torra ingredienserna till en jämn smet.
- Smörj en form med kokosolja. Jag använde en hög form som är ca 21x21cm.
- Häll i smeten och grädda i mitten av ugnen i ca 40 min.*
- Rosta dom grovhackade hasselnötterna i en torr stekpanna på medelvärme tills dom fått fin färg och det börjar lukta ljuvligt i köket, ställ åt sidan.
- När kakan är färdig låter du den svalna på galler.
- Dela den sedan i 3 delar och bred på chokladkrämen. Toppa med dom rostade hasselnötterna och gärna lite flingsalt.
*Gräddningstiden kan variera beroende på storleken på din form och värmen i din ugn. Om du använder en större och lägre form än mig blir gräddningstiden kortare. Testa med en sticka om kakan är färdig. Personligen tycker jag inte att det gör något om den fortfarande är lite kladdig i mitten, den kommer att sätta sig. Så länge den inte är rinnig går det bra.
Om du gör den som en hög variant, 21x21 cm, som på bilden blir det ca 8 portioner. Gör du den istället låg och bred skulle jag säga 10-12 portioner. Den är mäktig nämligen! :) /Hanna