
Kikärtsgaspacho
Kikärtsgaspacho - en iskall soppa som vågar sticka ut hakan, och inte vara i närheten av att likna någonting annat. De må hända att detta är mat för den modige, men i så fall törs vi utlova att den som vågar prova denna annorlunda soppa blir belönad.
Ingredienser
- 1 burk Kung Markatta kikärtor
- 0,5 gul lök
- 1 stor vitlöksklyfta
- 100 g vitt bröd (utan kanter)
- 3 msk + 1 dl Kung Markatta olivolja kalamata
- 3 msk sherryvinäger (eller liknande, t.ex. 1 msk vitvinsvinäger+1 msk sherry)
- 0,5 tsk malen spiskummin
- 1 tsk Kung Markatta Örtsalt
- 3 dl iskallt vatten
Så här gör du
- Skölj kikärtorna och låt dem rinna av. Skala och grovhacka löken.
- Låt brödet ligga i vatten någon minut, krama därefter ur vätskan.
- Lägg kikärtor, lök, skalad vitlök och bröd i en matberedare med tätslutande lock.
- Tillsätt 3 msk olivolja, vinäger och kryddor.
- Låt stå kallt i kylskåp fram tills servering, gärna ett par timmar.
- Vid serveringsdags, mixa soppan, tillsätt 1 dl vatten och 1 dl olja under fortsatt mixning.
- Tillsätt ytterligare 2 dl vatten till lämplig soppkonsistens.
- Pynta förslagsvis soppan med lite olivolja/chiliolja.
Servera gärna med nybakat Spenat- och getostfyllt bröd