Meny
Kyckling- och rotfruktsgryta med hasselnötssmör

Kyckling- och rotfruktsgryta med hasselnötssmör

En mumsig kyckling- och rotfruktsgryta, där kycklingklubbor fått koka tillsammans med rejäla bitar av diverse rotfrukter.

Ingredienser

  • 4 st kycklingklubbor (stora)
  • salt, svartpeppar
  • 1 msk Kung Markattas rapsolja
  • 1 msk smör
  • 1 gul lök, skalad och delad i stora bitar
  • 2 vitlöksklyftor, skalade och tunt skivade
  • ca 3 st morötter, delade i stavar
  • ca 3 st palsternackor, delade i stavar
  • en bit kålrot, delad i stora kuber
  • 2 msk Kung Markattas rapsolja
  • 2 msk Kung Markattas tomatpuré
  • 3 st lagerblad
  • 2 st Kung Markattas kycklingbuljongtärningar
  • ca 1 liter vatten
  • 2 msk Kung Markattas hasselnötssmör
  • 1/2 dl matlagningsgrädde (alt havregrädde eller soyagrädde)
  • salt, svartpeppar
  • Kung Markattas granatäpple (till servering)

Så här gör du

  1. Salta och peppra kycklingklubborna rejält.
  2. Bryn dem i olja och smör i en stekpanna tills de fått fin färg, lägg över dem i en stor gryta.
  3. Tillsätt mer rapsolja i stekpannan och bryn lök, vitlök och rotfrukter.
  4. Tillsätt tomatpuré.
  5. Lägg över allt i samma gryta som kycklingen.
  6. Lägg i lagerblad, buljongtärningar och häll på vatten tills det täcker.
  7. Koka upp och låt grytan puttra på svag värme i ca 1 timme, eller tills kycklingen är klar.
  8. Smaka av med hasselnötssmör, matlagningsgrädde, salt och peppar.
  9. Servera grytan med granatäpple och basmatiråris. 

Tänk på att dela rotfrukterna i stora bitar. Annars finns risk att de blir mjuka och tråkiga när de kokar en lång tid.

Kung Markatta Apa
Granatäpple ger en frisk smakbrytning till denna mustiga gryta

Receptet skapat av

En matgalen tjej med ett brinnande intresse för det mesta som har med mat att göra. Gillar enkelhet och fina råvaror samt har en förkärlek för avokado, citron, vitlök, keso, valnötter, mörk choklad och kaffe.

Besök gärna matsaklart.se