Meny
Mandelpraliner med honung och chili

Mandelpraliner med honung och chili

Fantastiska praliner med honungskanderad mandel, mandelmassa, och mörk choklad. Låt en 1/2 röd chili fräsa med när du kanderar nötterna, för en spännande mild men ändå het touch!

Ingredienser

Mandelmassa:

 

Kanderade honungsmandlar:

 

  • 50 g mörk choklad att rulla i (smält i micro eller över vattenbad)

Så här gör du

  1. Skålla mandlarna genom att koka upp vatten, tillsätta mandlarna och låta koka i ca 2 minuter (eller tills skalen lossnar).
  2. Häll av mandlarna i ett durkslag och skölj med kallt vatten. Pilla av skalen. (Tips: lägg alla mandlar i en hög på ena halvan av en kökshandduk och vik över andra halvan. Gnugga handdukens tyg med mandlarna mellan, så lossnar de flesta skalen och du kan pilla resten för hand.)
  3. Mixa ihop de skållade mandlarna med mjölk och socker, tillsätt eventuellt mer mjölk, om du vill ha lite ”krämigare” mandelmassa.
  4. Kandera mandlar genom att hetta upp en panna, tillsätt mandlar och ringla över honung. För lite spännande hetta kan du låta en halv chili fräsa med.
  5. Rör hela tiden och håll koll så mandlarna inte bränns. Ta bort från plattan och häll mandlarna på ett bakplåtspapper. Sprid ut dem så de inte klumpar ihop när de svalnar.
  6. När de kanderade mandlarna svalnat, rulla mandelmassa till små bollar, platta till och lägg en kanderad mandel i mitten.
  7. ”Vik ihop” mandelmassan runt mandeln och rulla till en boll. Upprepa med ungefär hälften av de kanderade mandlarna.
  8. Resten hackar du fint, och sedan kan du antingen rulla bollarna först i hackad honungsmandel för att sedan doppa bollarna i smält choklad – eller först doppa i chokladen och sedan strö hackad honungs-mandel på toppen. 
  9. Låt stelna och servera!
Kung Markatta Apa
Variera genom att ha den hackade honungsmandeln antingen över eller under dem smälta chokladen!

Receptet skapat av

Jag är en matglad tjej som varvar styrketräning med lek i köket. Sötsaker och bakverk i alla former har en speciell plats i mitt hjärta, och med väl valda ingredienser passar det mesta inte bara till fikat utan kan lika gärna intas till frukost! Hos mig är en fin kaka det bästa återhämtningsmålet efter ett tufft träningspass.

Besök gärna roethlisberger.se