Meny
Marockansk vegetarisk gryta

Marockansk vegetarisk gryta

Vegetarisk gryta med härliga afrikanska smaker och kryddor. När du väl har samtliga kryddor hemma kommer du att laga den här värmande grytan om och om igen. Servera gärna tillsammans med en stor klick turkisk yoghurt.

Ingredienser

 

Så här gör du

  1. Skala, kärna ur och skär pumpaköttet i bitar.
  2. Skala rotsellerin och morötterna och skär dem i bitar som är ca 3 x 3 cm.
  3. Skär zucchinin i 3 cm tjocka halvmånar.
  4. Värm oljan i en stor kastrull.
  5. Stek försiktigt lök och vitlök ett par minuter, utan att de tar färg.
  6. Tillsätt samtliga torkade kryddor och ett par nypor salt.
  7. Rör runt och stek hastigt.
  8. Tillsätt squash, rotselleri, morötter, zucchini, tomater, aprikoser, vatten samt zest och juice från citronen.
  9. Låt koka upp under lock.
  10. Sänk därefter värmen och låt puttra i en timme, gärna längre.
  11. Ta av från värmen och rör ner kikärtorna.
  12. Smaka av med salt.

Servera tillsammans med hirs eller couscous, toppat med färsk koriander, saltrostade solrosfrön och en stor klick turisk yoghurt.

Saltrostade solrosfrön:

Tid: 20 minuter

  1. Värm ugnen till 180°.
  2. Koka upp vatten och salt.
  3. Häll i solrosfröna och koka i 5 minuter.
  4. Häll av vattnet i ett durkslag.
  5. Fördela fröna jämnt på en bakplåt och rosta i ugnen i 10 minuter.
  6. Rör runt och rosta i ytterligare 3 minuter.
  7. Låt svalan före servering.
Kung Markatta Apa
Om du inte har tid att rosta dina egna solrosfrön, ersätt dem med grovt hackade tamarimandlar.

Receptet skapat av

Mat och näringslära har alltid varit min stora passion vid sidan om arkitektur. Uppväxt i Kalifornien lärde jag mig tidigt att uppskatta god och hälsosam mat baserat på färska och naturliga råvaror. Jag älskar att experimentera och upptäcka nya smaker i köket och min strävan är att på ett lustfyllt sätt utforska enkel, god och hälsosam kokkonst för stora och små.

Besök gärna lillamatderiven.blogspot.se