Meny
Morots- och kokossoppa med svart citronris
  • Huvudrätt , Soppor
  • 45 min
  • 6 portioner

Morots- och kokossoppa med svart citronris

När det är ruggigt ute värmer den här soppan gott. Kokos, ingefära och citron är en oslagbar kombination. Den här soppan får sitt syrliga inslaget av det svarta citronriset. Riset är dessutom smaksatt med rostade kokosflingor som dyker upp som knapriga små inslag.

Ingredienser

Så här gör du

  1. Koka upp riset tillsammans med vattnet och lite salt. Sänk värmen. Låt puttra i ca 40 minuter tills allt vatten är absorberat.
  2. I en stor kastrull fräs purjon i ghee tillsammans med cayennepeppar och ett par nypor salt tills purjolöken är mjuk.
  3. Tillsätt morötter och fräs i ytterligare några minuter.
  4. Tillsätt vatten, buljongtärningar, linser och ingefära. Koka upp och låt puttra i ca 25 minuter.
  5. Häll i kokosgrädde och mixa soppan slät med en stavmixer. Smaka av med salt, peppar och cayennepeppar. Späd eventuellt ut med mera vatten om du vill ha en tunnare soppa.
  6. Rosta kokosflingorna i en torr stekpanna. Passa dem noga då de lätt bränns vid.
  7. Rör ner citronzest och juice i riset. Häll ner ¾ av kokosflingorna och rör ihop allt.
  8. Smaka av med salt. Häll över i en serveringsskål och toppa med resterande kokosflingor.
  9. Häll upp soppan i skålar och toppa med en skopa citronris och gärna lite färsk koriander.

Servera!

Receptet skapat av

Mat och näringslära har alltid varit min stora passion vid sidan om arkitektur. Uppväxt i Kalifornien lärde jag mig tidigt att uppskatta god och hälsosam mat baserat på färska och naturliga råvaror. Jag älskar att experimentera och upptäcka nya smaker i köket och min strävan är att på ett lustfyllt sätt utforska enkel, god och hälsosam kokkonst för stora och små.

Besök gärna lillamatderiven.blogspot.se