
Örtgravad kålrabbi med brynt smör
Här har vi bytt ut den självklara strömmingen mot gravad kålrabbi. Om ni frågar mig så blir det både godare textur och smak. Måste provas!
Ingredienser
- 2 st kålrabbi
- 1 msk Kung Markatta örtsalt
- 1 msk Kung Markatta rårörsocker
- Majonnäs:
- 3 st äggulor
- 2 tsk Kung Markatta äppelcidervinäger
- 1 tsk Kung Markatta dijonsenap
- 1 tsk salt
- 5 dl Kung Markatta neutral olja
- Örtcreme:
- 2 dl hängd (avrunnen) creme fraiche
- 15 g plockad dill
- 15 g plockad persilja
- 10 g plockad körvel
- 1 dl majonnäs (se ovan)
- salt
- svartpeppar
- Ättikslag:
- 1 dl ättika
- 2 dl Kung Markatta råsocker
- 3 dl vatten
- 1 st schalottenlök
- 2 st lagerblad
- stjälkarna från örterna till örtcremen
- Potatisen:
- 200 g potatis (Solistpotatis)
- Kung Markatta örtsalt
- 25 g brynt smör
- ½ citron
- dillstjälkar
- Till servering:
- 1 pkt Kung Markatta gourmetknäcke tre fröer
Så här gör du
- Skala kålrabbin och skiva i ½ cm tjocka skivor. Skär i lagom breda bitar och grava med socker och örtsalt i 30 min.
- Majonnäs:
- Vispa äggulorna med en elvisp tillsammans med vinäger, senap och salt. Tillsätt oljan försiktigt under vispning så att det tjocknar.
- Örtcreme:
- Mixa den hängda creme fraichen med örter så att den blir helt slät. Blanda med majonnäsen och smaka av med salt och svartpeppar.
- Ättikslag:
- Koka upp ättika, socker och vatten. Tillsätt skivad lök, lagerblad och örtstjälkar. Låt svalna.
- Spola av kålrabbin och lägg ner i ättikslagen. Låt ligga i 1 timme. Lyft upp kålen ur lagen och torka av lätt och blanda med örtcremen.
- Potatisen:
- Skrubba potatisen med en rotfruktsborste och koka mjuk i vatten med örtsalt, brynt smör, skivad citron och dillstjälkar.
- Servera rätten med gott knäckebröd.