Meny
Örtstekt lammrostbiff med honungsbakade rotsaker och getostcréme
  • Huvudrätt , Biffar
  • >60 min
  • 4 portioner

Örtstekt lammrostbiff med honungsbakade rotsaker och getostcréme

Den översta delen av lammsteken benas ibland ut och säljs som lammrostbiff. Styckningsdetaljen är både mör, smakrik och väldigt enkel att lyckas med. Här kryddas lammet upp med örter och serveras med honungsbakade rotsaker och getostcréme.

Ingredienser

  • 4 bitar lammrostbiff, á ca 150 -200 g
  • salt, svartpeppar
  • ett knippe färska örter, hackade (gärna rosmarin, timjan & persilja)
  • 2 msk smör
  • 4 morötter
  • 2 små palsternackor
  • en bit kålrot
  • 1 rödlök
  • 1 msk Kung Markattas rapsolja
  • 2 msk Kung Markattas honung
  • salt
  • rucolasallad
  • 2 msk Kung Markattas pumpafrön, torrosta lätt
  • Getostcréme
  • 2 dl crème fraiche
  • 100 g getost
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 dl hackad persilja
  • salt, svartpeppar

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Gnid in lammrostbiffarna med salt, svartpeppar och örter. Hetta upp smör i en stekpanna och bryn lammrostbiffarna runt om tills de fått fin färg.
  3. Lägg över lammet i en ugnssäker form, stick in en ugnstermometer och låt lammet vara i ugnen tills det nått en innertemperatur på 57 grader (rosa).
  4. Tag ut formen och lägg över lammet på ett fat, täck med foliepapper och låt köttet vila tills rotfrukterna är klara. 

 

  1. Öka ugnstemperaturen till 225 grader när lammet är klart.
  2. Skala rotfrukter och lök, skär rotfrukterna i stavar och löken i klyftor.
  3. Lägg över i en ugnssäker form. Ringla rapsolja över rotfrukterna och klicka på honungen, salta. Låt rotfrukterna gå klart i ugnen ca 25 minuter eller tills de känns klara.
  4. Vid servering, blanda rotfrukterna med rucolasallad och strö över rostade pumpafrön. Skär upp skivor av lammrostbiffarna och lägg på tallrikarna, servera med getostcréme. 
  5. Mosa getosten och blanda med crème fraiche, vitlök och persilja. Smaka av med salt och peppar. 

Receptet skapat av

En matgalen tjej med ett brinnande intresse för det mesta som har med mat att göra. Gillar enkelhet och fina råvaror samt har en förkärlek för avokado, citron, vitlök, keso, valnötter, mörk choklad och kaffe.

Besök gärna matsaklart.se