Meny
Päron- och kanelkaka

Päron- och kanelkaka

En kryddig, saftig kaka med tre sorters nötmjöl i botten. Hasselnötsmjöl gör du enkelt genom att mixa skalade hasselnötter i mixer.

Ingredienser

  • 230 gram päron (ca 2 små)
  • 1 msk vatten
  • 1 msk vispgrädde
  • 125 gram smör
  • 3 ägg
  • 2 dl Kung Markatta Mandelmjöl
  • ½ dl hasselnötsmjöl
  • 3 msk Kung Markatta Kokosmjöl
  • ½ dl Kung Markatta Kokosflingor
  • 1 2/3 - 2 dl stevia strö
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 ½ tsk kanel
  • ½ tsk vaniljpulver
  • Topping:
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 – 1 ½ msk stevia strö
  • 1 ½ krm vaniljpulver
  • eventuellt 1 äggula

Så här gör du

  1. Skär päronen i midre bitar och lägg i en kastrull tillsammans med 1 msk vatten och 1 msk vispgrädde.
  2. Skjud i ca 10 minuter under omrörning tills det mesta av vätskan avdunstat.
  3. Smält smöret och vispa äggen pösigt med elvisp.
  4. Blanda alla torra ingredienser till kakan och tillsätt det smälta smöret.
  5. Rör ner päronbitarna och till sist de vispade äggen.
  6. Smöra och bröa en 24 centimeters springform med mandelmjöl och häll i päronsmeten.
  7. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 22-25 minuter. 

Gräddtopping:

  1. Vispa grädden fluffig med elvisp.
  2. Tillsätt stevia strö, vaniljpulver och eventuellt äggulan (äggulan gör toppingen krämigare) och fortsätt vispa till en tjock konsistens.
  3. När kanel- och päronkakan svalnat brer eller spritsar du på gräddtoppingen ovanpå kakan.
Kung Markatta Apa
Kakan är god även utan toppingen!

Receptet skapat av

Mitt namn är Marja Folcke har jag har sedan jag var liten älskat och haft som hobby att baka. Även hälsa har varit ett stort intresse och livsstilar som LCHF och GI inspirerar mig mycket.

Besök gärna bakasockerfritt.se