Meny
Pasta med tomatsås, rostad aubergine och citronricotta

Pasta med tomatsås, rostad aubergine och citronricotta

Underbar pasta med en tomatsås som passar väldigt bra även i andra rätter. Gör till exempel en Shakshuka med smak av Mellanöstern av såsen som blir över. Klimatsmart mat!

Ingredienser

Tomatsås

Rostad aubergine

Citronricotta

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Häll 2 msk av olivoljan i en stor kastrull.
  3. Stek lök, vitlök, kapris och oliver på medelvärme i ett par minuter och tillsätt sedan tomatpuré och fänkål och stek i 5 minuter till.
  4. Häll i krossade tomater, salt och peppar, rör om och låt sjuda i 25-30 minuter, häll i en skvätt vatten ifall såsen känns torr.
  5. Lägg under tiden aubergineskivorna på en bakplåt täckt med bakplåtspapper och låt rosta i ugnen i ca 20 minuter.
  6. Vänd dem efter halva tiden.
  7. Krossa vitlöken lätt och lägg i en skål med olivoljan.
  8. Lägg aubergineskivorna i skålen när de är färdigrostade och vänd runt för att de ska suga åt sig av vitlöksoljan.
  9. Koka linspastan i rikligt saltat vatten.
  10. Rör ihop ricottan med citronsaft, skal och basilika.
  11. Fördela pastan på fyra stora tallrikar, vänd ner tomatsås och ett par aubergineskivor och toppa med citronricotta, lite färsk basilika och en skvätt olivolja.

Gör Shakshuka av pastasåsen
Den goda tomatsåsen med härlig sälta blir en bärande ingrediens i en Shakshuka med smak av Mellanöstern.

Receptet skapat av

David och Louise på Green Kitchen Stories är matkreatörer och kokboksförfattare. De skapar goda och nyttiga vegetariska recept på sin prisvinnande matblogg.

Fotograf: David Frenkiel

Besök gärna www.greenkitchenstories.com