Meny
Quinoapuckar med zucchini och parmesan
  • Huvudrätt , Biffar
  • 30 min
  • ca 15 st

Quinoapuckar med zucchini och parmesan

Saftiga små quinoapuckar med riven zucchini och parmesan. Perfekta att laga om man råkar ha lite överbliven färdigkokt quinoa i kylen.

Ingredienser

  • 6 dl färdigkokt Kung Markattas quinoa alt. 2 dl okokt. Blanda gärna 50/50 röda och vita
  • 4 ekologiska ägg
  • ½ tsk Kung Markatta Örtsalt
  • 1/8 tsk chiliflakes
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 dl färskt riven parmesan
  • 2 dl grovt riven zucchini
  • 3 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2,5 dl ströbröd, gärna fullkorn (gör egen genom att köra gammalt bröd i en blender)
  • ev. extra vatten
  • Kung Markattas olivolja att steka i
  • Till servering: gräddfil och avokadobitar

Så här gör du

  1. Om du inte har överbliven quinoa så laga en ny omgång enligt förpackningen.
  2. Efter att quinoan har svalnat av rör du ihop den tillsammans med ägg och örtsalt i en stor skål.
  3. Tillsätt lök, ost, vitlök, zucchini, chiliflakes och ströbröd. Blanda ihop ordentligt och låt svälla i några minuter.
  4. Vid det här laget borde du ha en smet som du lätt kan forma till små biffar, stora som ishockeypuckar. Om din smet är för torr, rör ner ett extra ägg eller lite vatten.
  5. Lägg ett bakplåtspapper på diskbänken, där du kan lägga din formade biffar.
  6. Värm olivolja i en stor stekpanna på medelvärme. 
  7. Stek ca 6 st åt gången. Det ska finnas lite utrymme emellan biffarna så att de inte klibbar ihop och så att du lätt kan vända på dem.
  8. Stek i ca 7-10 minuter, tills botten får en gyllenbrun färg. Om de inte har blivit bruna efter 10 minuter så höj värmen. Vänd dem försiktigt med en stekspade och stek den andra sidan i ca 7 minuter.
  9. Låt dem svalna på ett galler medan du steker de övriga.
  10. Toppa med en klick gräddfil och några avokadobitar. De är utsökta både varma och kalla.
Kung Markatta Apa
Smaksätt efter eget tycke - kanske dill, fetaost, fänkål?

Receptet skapat av

Mat och näringslära har alltid varit min stora passion vid sidan om arkitektur. Uppväxt i Kalifornien lärde jag mig tidigt att uppskatta god och hälsosam mat baserat på färska och naturliga råvaror. Jag älskar att experimentera och upptäcka nya smaker i köket och min strävan är att på ett lustfyllt sätt utforska enkel, god och hälsosam kokkonst för stora och små.

Besök gärna lillamatderiven.blogspot.se