Meny
Risdessert med lingonsås och kanderade sötmandlar

Risdessert med lingonsås och kanderade sötmandlar

En julig risdessert med härliga kontraster i både smak och konsistens. Fluffigt vaniljris, lingonsås och crunchiga kanderade mandlar. En av julens höjdpunkter bland desserterna helt klart!

Ingredienser

  • 5 dl kokt risgrynsgröt (av Kung Markattas grötris) enligt förpackningens anvisning
  • 2 dl soyagrädde eller vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker
  • ½ tsk vaniljpulver
  • 2 dl lingonsås
  • Kanderade sötmandlar, grovt hackade

Lingonsås:

  • 2 ½ dl lingondricka (outspädd)
  • Maizenaredning ca 1 msk

Kanderade sötmandlar:

Så här gör du

  1. Blanda den kokta gröten med grädde, vaniljsocker och vaniljpulver, fördela i fyra glas.
  2. Toppa med lingonsås och kanderade sötmandlar. 

Lingonsås:

  1. Koka upp lingondrickan och vispa försiktigt ner maizenaredningen, låt småkoka ca 5 minuter och kyl såsen innan servering. 

Kanderade sötmandlar:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Förbered en plåt med bakplåtspapper.
  3. Koka ihop sirap, rårörsocker och salt i några minuter (använd en panna som tål ugn) och blanda sedan i mandlarna.
  4. Ställ in pannan i mitten av ugnen och låt stå ca 15 minuter, rör om med gaffel efter cirka halva tiden.
  5. Tag ut mandlarna och häll upp dem på bakplåtspappret, bred ut dem och låt svalna. 
Kung Markatta Apa
Passar perfekt att göra av grötrester!

Receptet skapat av

En matgalen tjej med ett brinnande intresse för det mesta som har med mat att göra. Gillar enkelhet och fina råvaror samt har en förkärlek för avokado, citron, vitlök, keso, valnötter, mörk choklad och kaffe.

Besök gärna matsaklart.se