Meny
Rödbets- och sojafärsburgare

Rödbets- och sojafärsburgare

Vår variant på den klassiska amerikanska burgaren får schyst konsistens av sojafärs och en ”blodig” färg av rödbetor. Vi serverar den med en sötsyrlig ananas- & avokadosalsa och en enkel men god hamburgerdressing.

Ingredienser

Så här gör du

Burgare: 

Stek finhackad lök, vitlök och timjanblad i en gryta med olja tills löken mjuknat. Häll i sojafärs, vatten, soja, grönsaksbuljong, dadlar och salt. Låt koka i 10-15 minuter eller tills sojafärsen sugit upp allt vatten. (Överflödig vätska kan pressas ut genom en sil).

Skala och riv rödbetan fint och rör ner i färsen tillsammans med barbecuesås och pressad ingefära. Blanda ihop potatismjöl och havregryn i en separat bunke. Häll över färsen och rör om. Mixa ihop allt med en stavmixer. Forma 10-12 biffar och låt dem dra i ca en timme.

Ananas & avokadosalsa: 

Hacka ananas och avokado i 1-2 cm stora bitar och lägg i en mellanstor skål. Tillsätt finhackad mynta, chili och lök. Smaka av med limejuice, olja och salt.

Hamburgerdressing: 

Rör ihop alla ingredienser i en mindre skål och smaka av.

Grilla: 

Pensla biffarna med olja innan de läggs på grillen. Grilla över låg-medium värme med lock i 4-5 minuter på varje sida eller tills de är gyllene och varma i mitten. Servera i bröd med sallad, tomater, såser, salsa och groddar.

Tips: Kontrollera så att det inte är gamla matrester på gallret som burgarna kan fastna i när de grillas. Skrubba alltid gallret efter användning och olja in med en trasa för bästa släpp-effekt!

 

Kung Markatta Apa
Kontrollera så att det inte är gamla matrester på gallret som burgarna kan fastna i när de grillas. Skrubba alltid gallret efter användning och olja in med en trasa för bästa släpp-effekt!

Receptet skapat av

David och Louise på Green Kitchen Stories är matkreatörer och kokboksförfattare. De skapar goda och nyttiga vegetariska recept på sin prisvinnande matblogg.

Fotograf: David Frenkiel

Besök gärna www.greenkitchenstories.com