Meny
Rödbetsbiffar med trattkantarellsås och rotsaker i ugn

Rödbetsbiffar med trattkantarellsås och rotsaker i ugn

Allt en hösträtt kan begära - en blandning av jord, sött och syrligt, med en tung härlig svampgräddsås. Till biffarna passar det fint med ugnsbakade grönsaker som potatis, lök, vitlök och kålrot.

Ingredienser

Rödbetsbiffar:

  • 500g färska rödbetor rivna på det fina på ett rivjärn
  • 1 liten rödlök också den riven på det fina
  • 1/2 tsk nymortlad svartpeppar
  • 1 tsk av Farbror Gröns örtsalt eller Kung Markatta Örtsalt
  • 4 msk kikärtsmjöl
  • 3-4 msk potatismjöl
  • 1/2 tsk av Farbror Gröns vitlökssalt, eller annat vitlökssalt
  • 1 rund kakform som du kan lägga ner rödbetsblandningen i och pressa till en rund liten biff. Funkar jättebra med ett falafeljärn om du får tag på ett. Vi gjorde biffarna ca 1cm tjocka
  • 1 liten chevreost
  • Kung Markatta Honung
  • Kung Markatta Ramslöksolja

 

Trattkantarellsås:

 

Rotsaker i ugn:

Så här gör du

Rödbetsbiffar

  1. Riv rödbetor och rödlök och blanda alla ingredienser väl i en skål och låt stå i 10-15 min.
  2. Blanda igen och tryck därefter ut biffar på 1-2cm tjocklek på en skärbräda.
  3. Micra därefter biffarna i en mikrovågsugn först på effekt 50% i 1 min och sedan i effekt 80% i 1 min (750w Micro). Detta gör att biffarna sätts samman och blir fastare och därmed lättare att hantera.
  4. För den som inte vill använda Micro så går det att lirka ner dem i en panna med rapsolja och få till det lika bra. Använd i så fall en tunnbladig smörkniv med lite olja på så går det lättare. Hetta därefter upp en stekpanna med rikligt med rapsolja så att det täcker botten.
  5. Stek rödbetsbiffarna mellan 5-8min på varje sida på nästan full effekt, de ska bli knapriga på ytan.
  6. Ringla ramslöksolja över dem när de är färdigstekta och flytta över dem till en ugnsfast form.
  7. Bre på lite honung på varje biff och lägg därefter på en tunn skiva cherè ost på varje biff.
  8. Sätt in formen längst upp i ugnen på 275 grader och på grill och gratinera i ett par minuter så att osten får färg (man måste nästan sitta och titta för det går så fort!
  9. En brännare går också bra att använda om man inte gillar dramatiken

Trattkantarellsås

  1. Lägg två nävar torkade trattkantareller i en bunke med kallt vatten och låt stå i 10-20 min.
  2. Finhacka löken och fräs den genomskinlig i rikligt med rapsolja.
  3. Låt trattkantarellerna rinna av och finhacka dem och fräs i hop med löken, klicka gärna i en klick smör.
  4. Tillsätt ölen efter ett par minuter och låt det puttra så att ölen verkligen kokar in i löken och svampen, så att vätskan reduceras.
  5. Häll därefter i alla ingredienser i pannan och häll sedan över det i en tjockbottnad kastrull.
  6. Låt det puttra på medel/hög värme och vispa då och då.
  7. När du tycker att såsen har lagom konsistens så är den klar.
  8. Smaka  av med lite salt och vinbärsgele ( om det behövs)

Rotsaker i ugn

  1. Dela lökarna i fyra delar, klyfta potatisen och kålroten i tunna klyftor och skala vitlöksklyftorna.
  2. Lägg grönsakerna på en ugnsplåt.
  3. Häll på kryddor och salt och ringla över rikligt med olja och ugnstek dem i mitten av ugnen på 225 grader.
  4. Ta ut plåten efter ca 20 min och rör om försiktigt med en stekspade så att så många grönsaker som möjligt får chansen att bli knapriga.
Kung Markatta Apa
Ringla gärna ramslöksolja på rödbetsbiffarna innan de åker in i ugnen med chevre och honung.

Receptet skapat av

Vi som driver  Farbror Grön heter Johannes och Theres. Vi äter mest vegetarisk mat och vi älskar att vara kreativa i köket. Tillsammans med våra två barn experimenterar och undersöker vi ständigt nya nivåer av matlagning, självhushåll, odling och bakning.

Besök gärna www.farbrorgron.blogspot.se