Meny
Rökta betor med örtpicklad tofu och äpple

Rökta betor med örtpicklad tofu och äpple

Julen är så förknippad med förädlat som saltat och rökt. Rödbetor är bara helt underbara att röka och kombinerat med tofu som både erbjuder krämighet, protein och örtighet så blir detta en riktig kioskvältare.

Ingredienser

 

Så här gör du

  1. Kärna ur äpplena och lägg i en ugnsfast form, pudra äpplena lätt med florsocker och baka i ugn på 200 grader tills de är mjuka. Mixa sedan till en slät kräm och kyl ner.
  2. Skrubba rödbetorna med en rotfruktsborste och lägg i en ugnsfast form med grovsalt i botten.
  3. Baka betorna på 160 grader under aluminiumfolie tills de är 92 grader i innertemperatur. Ta ut betorna och låt svalna.
  4. Rök betorna enligt anvisning (se nedan). Värm betorna till servering och krydda med salt, svartpeppar och olivolja
  5. Koka upp alla ingredienser till pickles-lagen och låt svalna. Lägg i tofun och låt ligga i ca 1 timme. Ta upp tofun och krydda med salt, peppar, olivolja och skurna örter.
  6. Skala och riv pepparroten till servering.

Rökning:

Vid kallrökning sker rökningen i ett kallt utrymme. Lägg den produkt som ska rökas i en ugnsfastform i till exempel en kall ugn. Ta en stekpanna och värm upp rökspån på spisen tills det börjar ryka. Tänd på spånen och släck sedan elden med ett lock. Ställ in stekpannan med rökspån ovanför det som ska rökas och stäng ugnsluckan, röken kommer då falla ner på produkten som ska rökas. Låt stå i 15 min, ta ut och smaka.

Proceduren kan behöva upprepas.

 

Receptet skapat av

Är kocken med en mission om hållbar njutning. Är inte vegetarian men har en galen passion för ekologiskt odlade grönsaker och växter som en bärande kraft i våra framtida måltider.