Meny
Rustik fruktgalette

Rustik fruktgalette

Här används kokosolja istället för smör i skalet, ett lika gott men betydligt hälsosammare alternativ. Pajen får en mild sötma från lönnsirap. Lek runt med receptet och byt gärna ut frukten efter tycke, smak och säsong, liksom mjölsorten i skalet.

Ingredienser

Så här gör du

  1. Mixa havregryn och hasselnötter i en blender alt. matberedare tills de blir till ett mjöl.
  2. Tillsätt dinkelmjöl, salt och vallmofrön och blanda ihop allt väl.
  3. Tillsätt kokosoljan och pulsera ihop tills du får en gryning massa.
  4. Häll i lönnsirap och kallt vatten, en msk i taget och blanda ihop allt så att du får en sammanhållande deg. Var försiktig så att du inte blandar ihop degen för mycket och använd så lite vatten som möjligt för att få ihop degen.
  5. Häll över den på en bit plastfolie och forma degen till en stor puck. Täck med plastfolie och låt stå kallt i minst 30 minuter.
  6. Rosta hasselnötterna i ugnen på 180° i ca 10 minuter, tills de har fått en fin färg. Låt svalna.
  7. Under tiden som degen vilar i kylen blanda ihop mjöl, kanel och vaniljpulver i en liten skål.
  8. Häll ner frukten i en stor skål och häll på lönnsirapen. Blanda väl.
  9. Strö över mjölblandningen och rör ihop allt väl. 
  10. Kavla ut degen till en rund cirkel på ett bakplåtspapper.
  11. Häll frukten i mitten och vik in kanterna. Det får gärna ser slarvigt och rustikt ut.
  12. Pensla skalet med ägg och strö över lite vaniljsocker. Anpassa mängden till hur söt du vill ha din paj.
  13. Grädda i mitten av ugnen på 175° i ca 35-40 minuter, tills pajen har fått fin färg och frukten är genomgräddad.
  14. Låt svalna en stund och toppa med rostade hasselnötter.

Servera förslagsvis tillsammans med turkiskt yoghurt, hackade hasselnötter och sist men inte minst lite extra lönnsirap.

Kung Markatta Apa
Servera till frukost med en stor klick turkisk yoghurt eller som efterrätt toppat med vaniljsås!

Receptet skapat av

Mat och näringslära har alltid varit min stora passion vid sidan om arkitektur. Uppväxt i Kalifornien lärde jag mig tidigt att uppskatta god och hälsosam mat baserat på färska och naturliga råvaror. Jag älskar att experimentera och upptäcka nya smaker i köket och min strävan är att på ett lustfyllt sätt utforska enkel, god och hälsosam kokkonst för stora och små.

Besök gärna lillamatderiven.blogspot.se