Meny
Saffranskaka med mandelmassa

Saffranskaka med mandelmassa

En härlig saffranskaka till julens alla fikastunder. Denna kaka har en fyllning av hemmagjord mandelmassa vilket bidrar till god smak och en extra saftig kaka.

Ingredienser

 

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en form, gärna med avtagbar kant.
  3. Vispa ägg och agavesirap (eller rårörsocker) fluffigt. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en skål.
  4. Smält smör tillsammans med saffran och tillsätt mandeldrycken.
  5. Blanda i smörblandningen i äggsmeten och rör till sist ner mjölblandningen.
  6. Häll halva smeten i formen, tillsätt 1/2 dl av mandelmassan, häll i resterande smet och toppa med mandelmassa samt hackad sötmandel eller mandelspån.
  7. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40-45 minuter (känn med sticka när den känns klar).
  8. Låt svalna lite innan servering.

Mandelmassa:

  1. Mixa mandelmjölet tills det börjar bli en fast massa, tillsätt florsocker, vatten och eventuellt bittermandelarom och mixa till en fast mandelmassa.
  2. Låt mandelmassan vila i kylen minst 1 timme innan den används.
Kung Markatta Apa
Med en fyllning av hemmagjord mandelmassa får den extra god smak!

Receptet skapat av

En matgalen tjej med ett brinnande intresse för det mesta som har med mat att göra. Gillar enkelhet och fina råvaror samt har en förkärlek för avokado, citron, vitlök, keso, valnötter, mörk choklad och kaffe.

Besök gärna matsaklart.se