Meny
Shakshuka

Shakshuka

Äggen kokas direkt i den kryddiga tomatsåsen som du lagar efter det här receptet. De flesta grönsaksrester kan användas så testa gärna zucchini, aubergine eller grönkål om du inte har paprika hemma. Har du inte tillräckligt med tomatsås hemma går det bra att halvera mängden. Tillaga då rätten i en mindre stekpanna.

Ingredienser

  • 3 msk Kung Markatta Olivolja
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 röd paprika, skuren i bitar
  • 1 tsk harissa eller 1 röd chili, finhackad
  • 1 tsk malen spiskummin

  • 8 dl färdigkokt tomatsås (recept här)
  • 4-5 ägg
  • Salt och peppar

Topping

  • Hackad persilja eller koriander
  • Fetaost (valfritt)

Så här gör du

  1. Hetta upp hälften av olivoljan i en stekpanna. Lägg i vitlök, paprika, harissa och spiskummin och fräs i ett par minuter.
  2. Tillsätt tomatsåsen och låt sjuda tills såsen är genomvarm. Smaka av och anpassa kryddningen.
  3. Gör små gropar i tomatsåsen och knäck ner ett ägg i vardera. Lägg på ett lock tills äggen är klara.
  4. Har du en bit fetaost eller lite citronricotta (från gårdagens pasta) hemma är det gott att toppa med innan servering, tillsammans med hackade örter och resten av olivoljan.
  5. Servera med bröd och hummus.

Receptet skapat av

David och Louise på Green Kitchen Stories är matkreatörer och kokboksförfattare. De skapar goda och nyttiga vegetariska recept på sin prisvinnande matblogg.

Fotograf: David Frenkiel

Besök gärna www.greenkitchenstories.com