Meny
Sötstark kålsallad med juliga smaker by Dagmar's Kitchen
 • Huvudrätt , Sallader
 • 45 min
 • 8 portioner som del av en julbuffé eller 4 portioner som huvudrätt

Sötstark kålsallad med juliga smaker by Dagmar's Kitchen

Den här salladen är perfekt på julbordet för att fylla gästernas magar med skönt grönt. Sötman och hettan i dressingen möter salt haloumi, friskt äpple och knapriga mandlar – en riktig smakexplosion! Salladen passar även utmärkt som vegetarisk ensamrätt när den serveras med ett gott bröd och Kung Markatta Olivolja.

Ingredienser

Så här gör du

 1. Vispa samman kryddor, äppelcidervinäger och lönnsirap till dressingen.
 2. Tillsätt olivolja och salt och vispa tills allt är väl blandat.
 3. Koka upp belugalinserna med vatten samt buljongtärning och låt puttra under lock 18-20 minuter tills linserna är mjuka. Ta kastrullen från plattan och låt linserna svalna i sin egen vätska. Häll av vätskan när linserna svalnat.
 4. Rosta mandlarna i en torr stekpanna på medelvärme tills de fått lätt gyllene färg. Låt svalna och grovhacka dem sedan.
 5. Skölj grönkålen, ta bort den hårda stjälken i mitten och grovhacka bladen. Blanda grönkålsblad och brysselkålsblad i en stor skål.
 6. Blanda ner hälften av dressingen och massera kålen lätt för att absorbera smakerna. Tillsätt russin och blanda väl.
 7. Lägg kålen tillsammans med belugalinserna och äppelskivorna i en stor skål eller på en stor skärbräda.
 8. Stek halloumiosten i lite olivolja på medelvärme tills den blivit gyllene. Tillsätt osten till salladen tillsammans med de hackade mandlarna.
 9. Ringla över lite mer dressing, toppa med färsk rosmarin och servera genast.

TIPS! Byt ut halloumiosten mot Kung Markatta Tofu för att göra rätten vegansk. Och kom ihåg att halloumiost smakar allra bäst när den är varm. Om du tänker servera salladen som del av ett julbord (där allt inte går åt med en gång) kan du använda getost eller fetaost istället.

Kung Markatta Apa
TIPS! Byt ut halloumiosten mot Kung Markatta Tofu för att göra rätten vegansk.

Receptet skapat av

Sonja Dahlgren jobbar som fotograf, matstylist och receptkreatör och driver även bloggen Dagmar’s Kitchen. Sonja brinner för enkla rätter lagade från grunden av säsongens råvaror och med fokus på grönt.

Besök gärna www.dagmarskitchen.se