Meny
Sparrisrisotto

Sparrisrisotto

En sparrisrisotto passar fint till påskhelgen. Servera den tillsammans med lax för en riktig påskkombo eller utan något tillbehör. En risotto mättar bra och kanske behövs det inte mer efter alla påskägg?

Ingredienser

Så här gör du

  1. Finhacka och fräs schalottenlöken i olivolja utan att den tar färg.
  2. Tillsätt riset och låt det gå med i ett par minuter så att det blir glansigt (riset suger upp oljan).
  3. Häll i vinet och låt det koka in ordentligt på svag värme.
  4. Häll på lite buljong i taget, låt det koka in, häll på mer buljong och fortsätt så tills riset är lagom al dente (tänk på att en för välkokt risotto blir mosig och trist, det ska vara en liten kärna kvar i riskornen).
  5. Mängden buljong som går åt beror på hur hög värme du har på spisen.
  6. Låt risotton puttra på låg värme (med en tillagningstid på ca 30 minuter) för bästa resultat.
  7. Dela tomaten, skär bort kärnhuset och finhacka tomatköttet.
  8. Bryt bort och kasta den nedersta delen på sparrisen.
  9. Koka sparrisen hastigt i saltat vatten så att den bara blir lite, lite mjuk.
  10. Skär den i lagom stora bitar och spara topparna till garnering.
  11. Lägg i parmesan, tomat, persilja och sparris i risotton och ta grytan från spisen.
  12. Krydda ev. med lite salt och garnera med sparristopparna.
  13. Om du vill servera pecorinopanerad lax till risotton som på bilden ovan är den enkel att tillaga.
  14. Vispa ihop ett ägg med lite salt och svartpeppar.
  15. Doppa laxen i äggblandningen och sedan i ca 3 msk riven pecorino (eller parmesan t ex).
  16. Blanda osten med ströbröd om du vill ha en mer knaprig yta på fisken.
  17. Stek laxen i lite smör. Någon minut per sida räcker.

Receptet skapat av

Vid det här laget är jag nog en gammal räv i matbloggsvärlden - tillsammans med Elin och Maria startade jag bloggen ”Tre tjejer i köket” 2004. Sedan dess har vi, med vårt genuina matintresse, bl a skrivit om restaurang-besök, kokböcker, nya produkter och både bra och mindre lyckade matlagningsexperiment!

Besök gärna www.ragazze.se