
Spenat-och fetaostpaj med kirskål och löktrav
Det finns en hel del växter, hatade som älskade, som har en sak gemensamt - de växer vilt och ofta alldeles invid husknuten. I den här pajen samsas både kirskål och löktrav. Att använda det naturen ger, utan att behöva odla det själv, torde vara det allra mest klimatsmarta en kan tänka sig.
Ingredienser
- Pajdeg:
- 3 dl Kung Markatta Vetemjöl
- 150 g smör eller Kung Markatta Ghee
- 0,5-1 tsk salt
- 2 msk vatten
- Fyllning:
- 1-2 dl kirskål
- 1 dl löktrav
- 200-300 g spenat
- 1 vitlöksklyfta
- 1 medelstor lök
- 4 ägg
- 2,5 dl mjölk
- 1 tsk Kung Markatta Örtsalt
- 0,5-1 dl Kung Markatta Solrosfrön
- 150-300 g fetaost
- 3-5 msk Kung Markatta Rapsolja
- 2 msk Kung Markatta Ramslöksolja
- Nymald svartpeppar eller chilipulver
Så här gör du
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda ihop ingredienserna till pajdegen, knåda till en smidig deg.
- Tryck ut i en pajform och nagga ytan med en gaffel.
- Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 10 min.
- Repa av bladen från löktrav och kirskål och finhacka. Fräs tillsammans med finhackad lök i raps- och tills allt är mjukt. Salta lätt med örtsalt, efter tycke och smak.
- Fördela det frästa ”ogräset”, fetaosten skuren i kuber samt solrosfrön i pajskalet. Vispa ihop ägg med mjölk och smaksätt med svartpeppar, ev lite chilipulver och örtsalt.
- Grädda i 30 min.