Meny
Sydindisk currygryta med svart ris

Sydindisk currygryta med svart ris

En värmande currygryta med sydindiska influenser. Har du ont om tid kan du med fördel hacka alla grönsaker och lök dagen innan. Du skulle även kunna koka ihop såsen i förväg för att därefter bara behöva tillsätta grönsakerna och låta allt puttra tills bitarna blir mjuka.

Ingredienser

Så här gör du

  1. Hacka grönsakerna i mindre bitar och dela blomkålen i små buketter.
  2. Värm kokosolja i en stor kastrull på medelvärme och stek försiktigt löken tillsammans med koriander, spiskummin, gurkmeja och kajennpeppar i ca 5 minuter, tills löken är genomskinlig.
  3. Tillsätt vitlök och ingefära och stek i ytterligare 1 minut.
  4. Häll på buljong, jordnötssmör, kokosmjölk och salt och lägg i kanelstången.
  5. Koka upp allt och låt det sedan puttra i 10 minuter så att smakerna hinner utvecklas.
  6. (Nu är det även dags att sätta på riset.)
  7. Häll i grönsakerna och låt grytan koka upp igen och sänk därefter värmen och låt puttra 20 – 25 minuter, tills grönsakerna är mjuka.
  8. Fiska upp kanelstången och rör ner spenat, kikärtor, citronjuice och citronskalet.
  9. Låt puttra till spenaten har vissnat, ca 2 – 3 minuter.
  10. Garnera gärna med färsk koriander och servera.

Svart ris blir oerhört vackert till men du skulle även kunna servera rätten tillsammans med quinoa, bulgur eller varför inte nudlar.

 

Kung Markatta Apa
Om du har ont om tid kan du med fördel hacka alla grönsaker och lök dagen innan

Receptet skapat av

Mat och näringslära har alltid varit min stora passion vid sidan om arkitektur. Uppväxt i Kalifornien lärde jag mig tidigt att uppskatta god och hälsosam mat baserat på färska och naturliga råvaror. Jag älskar att experimentera och upptäcka nya smaker i köket och min strävan är att på ett lustfyllt sätt utforska enkel, god och hälsosam kokkonst för stora och små.

Besök gärna lillamatderiven.blogspot.se